Zilliqa is een blockchain. Het is opgericht in 2017 door een groep programmeurs van de National University of Singapore.
De makers zagen kansen om de technologie van blockchain aanzienlijk te verbeteren. Dit deden ze door een nieuwe technologie te implementeren, genaamd ‘sharding’.
In dit artikel leggen we uit wat sharding is en hoe het werkt. Verder kom je alles te weten over Zilliqa
Inhoudsopgave
De snelste blockchain
In 2019 lanceerde Zilliqa met succes hun eigen mainnet. Zij waren de eerste openbare blockchain die gebruikt maakte van ‘sharding’.
Dankzij het sharded-ontwerp van Zilliqa kunnen nodes, transacties tegelijkertijd verwerken.
Nodes zijn computers op het netwerk van blockchain.
Wat is sharding?
Sharding zorgt ervoor dat de capaciteit en snelheid van het netwerk wordt verhoogd. Dit allemaal, zonder concessies te doen aan belangrijke blockchain principes.
Hoe werkt sharding?
Sharding splitst grote databases in kleine groepen van 600 nodes. Elke groep wordt een ‘shard’ genoemd.
Een voorbeeld
Stel dat er 3000 nodes actief zijn op het netwerk. Dan worden deze nodes verdeeld over groepen van 600 nodes. In dit geval zijn dat 5 shards. Elke shard verwerkt 1/5 van alle transacties, dat is 20%.
Het werk wordt sneller gedaan, omdat 5 groepen er tegelijkertijd mee bezig zijn. Kijk nu maar naar het voorbeeld hieronder met 10 groepen.
Nog een voorbeeld
Stel dat er 6000 nodes actief zijn. Deze nodes worden over 10 shards verdeeld! Elke shard verwerkt 1/10 van alle transacties, dat is 10%. In het voorbeeld hiervoor waren het 5 shards die elk 20% verwerkten.
Zie je het al? Hoe meer gebruikers er zijn, hoe minder data elke shard moet verwerken.
En.. weet je het nog? Alle shards doen het werk tegelijkertijd.
Het werk dat shards gedaan hebben, worden verpakt in microblokken. Deze blokken worden vervolgens tot een grote blok samengevoegd. Daarna wordt het toegevoegd aan de blockchain.
In de wereld van blockchain is het erg complex om deze theorie in de praktijk te brengen. Het is daarom ontzettend knap dat het Zilliqa gelukt is!

Het probleem van Blockchain
Het probleem van blockchain is, dat zodra er meer nodes aan het systeem worden toegevoegd, het netwerk langzamer wordt naarmate het groeit.
Bitcoin ervaart vaak deze schaalbaarheidsproblemen.
Hoe blockchain werkt
Data moet door elke node in het systeem worden verwerkt. Alle nieuwe transacties of stuk data wordt pas toegevoegd als alle nodes tot een overeenstemming komen.
Een voorbeeld
Stel dat je met een groep een dagje weg wilt gaan. Je weet nog niet waarheen en de beslissing die genomen wordt moet decentraal gebeuren. Dus, niet alleen door jou.
Bestaat de groep uit 3 personen, dan is het makkelijk. De 3 komen met wat ideeën, daarna komen ze tot een overeenstemming voor het leukste activiteit voor iedereen.
Bestaat de groep uit 50 personen, dan wordt het wat moeilijker. Het wordt meteen al lastig om iedereen met een eigen voorstel te laten komen, maar ook het stemmen wordt moeilijker.
En stel je nu eens voor hoe het zou zijn, om voor een groep van miljoenen mensen een dagje uit te organiseren! Dat wordt een chaos. Helemaal als je het probleem decentraal moet oplossen en iedereen moet laten meebeslissen.
Sharding lost deze problemen op.
Zilliqa Coin
ZiL tokens worden gebruikt op het platform van Zilliqa. Verder heb je ze nodig om smart contracts te runnen op het netwerk. Een Zilliqa coin was voorheen gebaseerd op het ERC20-protocol van Ethereum. Inmiddels zijn ze voor een groot gedeelte omgezet naar het mainnet van Zilliqa. Er zullen in totaal maximaal 21 miljard munten bestaan.
Zilliqa Koers
Bekijk hieronder de Zilliqa koers of koop direct ZIL!
Scilla: programmeertaal
De smart contract van Zilliqa omvat een programmeertaal, genaamd Scilla. Met Scilla kunnen ontwikkelaars gemakkelijk smart contracts schrijven en nieuwe tokens lanceren.
Scilla lost bekende beveiligingsproblemen op, die kunnen voorkomen bij andere programmeertalen.
De partners van Zilliqa
Zilliqa heeft een aantal indrukwekkende partners, waaronder FBG Capital, Mindshare en Brain Blockchain Labs.
Sinds 23 maart 2022 werkt Zilliqa samen met drie esports- en gamingbedrijven, waaronder RPQ, MAD Lions en de Sweden’s Ninjas in Pyjamas.
Metapolis Metaverse
Metapolis is een door Zilliqa aangedreven metaverse. Volgens het bedrijf is Metapolis ’s werelds eerste “metaverse as a service” (MaaS) platform, dat gebouwd is op Unity, het meest populaire ontwikkelplatform voor het maken van platformonafhankelijke games en Nvidia Omniverse.
Hier is een voorproefje van Metapolis:
Ze werken sinds 2 april 2022 samen met Agora.
Agora
Met Agora kunnen gebruikers video’s, muziek en nu ook non-fungible tokens (NFT’s) naar de app uploaden. Agora is waar zowel amateurs als professionals media kunnen uploaden op basis van de hashtag van de week op de app.
Door dit te doen, kunnen ze deelnemen aan wedstrijden om steun, zichtbaarheid en erkenning in de internationale gemeenschap te winnen.
Agora wordt omschreven als het eerste digitale democratische systeem dat ervoor zorgt dat talent niet wordt afgemeten aan het aantal likes, de volgers of een algoritme, maar aan de stem van het volk.
Conclusie
Schaalbaarheid zal een probleem blijven voor blockchain en Zilliqa pakt de schaalbaarheid frontaal aan. Daarom kan het platform zelf een belangrijke ontwikkeling in blockchain zijn.
Bovendien waren zij ook als eerste het openbare blockchain die met succes sharding heeft kunnen implementeren. Er zit dus een ijzersterke team achter Zilliqa. Alleen op het gebied van marketing, missen zij nog specialisten.