Wat zijn Altcoins en waar kan je altcoins kopen?

Home » Blog » Wat zijn Altcoins en waar kan je altcoins kopen?

Als je hiermee bezig bent dan zal je ongetwijfeld gehoord hebben van Bitcoin. Dit is namelijk de grootste en meest waardevolle ‘munt’ van het moment en wordt sinds een paar jaar actief gebruikt in erg veel verschillende bedrijven. Als je wilt investeren hierin, dan kan het goed zijn dat je even flink schrikt. Het aanschaffen van je eerste Bitcoin kan namelijk erg duur zijn en het minen ervan kost ook flink wat geld en tijd. Daarom nemen je graag mee naar de altcoins.

Inhoudsopgave

Wat zijn Altcoins?

Gelukkig zijn er veel verschillende alternatieven voor de Bitcoin. Deze worden ook wel Altcoins genoemd. Deze alternatieven op de Bitcoin werken op dezelfde technologie, namelijk zogeheten blockchain.

Een blockchain is in principe een veilige manier van transacties tussen partijen, zonder een tussenpersoon. Elke transactie is een blok en is vergrendeld voor een veilige transactie. Elk blok is een vervolg op de vorige en bevat dus de informatie van de vorige transactie. Hierdoor wordt er een ketting gecreëerd die veilig, betrouwbaar en onbreekbaar is.

De technologie is eigenlijk zo goed als altijd hetzelfde. Echter zit er vaak een net wat ander regelboekje per munteenheid aan verbonden. Ook verschillen ze vaak op het gebied van algoritmes, aantal munten en transactiesnelheid.

Sommige altcoins zijn ook, net als de Bitcoin, te minen. Dit wil zeggen dat je jouw computer beschikbaar kunt stellen voor het platform om transacties te verwerken. Het verwerken van transacties kost namelijk, vooral bij grotere altcoins, verschrikkelijk veel rekenkracht. Door jouw computer beschikbaar te stellen kan dit dus mogelijk gemaakt worden. Het grote voordeel hieraan: je krijgt als beloning betaald in de eenheid. Dit kan er dus voor zorgen dat je met relatief weinig moeite, de crypto naar keuze kunt verdienen. Het nadeel hieraan is wel dat je een hele goede computer nodig hebt die absoluut niet uit mag.

De 3 populairste Altcoins

Je kunt je voorstellen dat, door het succes van de Bitcoin, er veel verschillende crypto ’s op de markt willen komen. Er bestaan duizenden verschillende cryptocurrencies, die allemaal net even wat anders zijn.

Uiteraard is het zo dat er bij een groot aanbod ook populairdere en minder populaire munten zijn. Maar wat zijn dan deze populaire alternatieven? Hieronder nemen we er een aantal voor je onder de loep.

Ethereum (ETH)

ethereum één van de beste cryptomunten om te investeren

We beginnen met misschien wel de meest populaire Altcoin van allemaal; de Ethereum. Deze munt zag zijn eerste levenslicht op 30 juli 2015 en is ontwikkeld door de Russische Vitalik Buterin. Ethereum is een cryptocurrency die net wat anders werkt dan zijn voorbeeld, Bitcoin.

Het platform biedt namelijk een basis voor ‘Dapps’ wat gedecentraliseerde applicaties zijn. Deze Dapps zorgen ervoor dat er gemakkelijk gewerkt kan worden met Smart Contracts. Dit is een script dat wordt toegepast als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat een auto overgeschreven wordt als het bedrag voor de auto betaald is.

De Dapps zijn speciaal ontwikkeld om te kunnen fungeren op het platform van Ethereum. Echter moeten zij wel voldoen aan de volgende eisen:

  • Open source: De complete code van het programma moet openbaar zijn.
  • Online: Het doel van de blockchain is dat hij altijd online is, dus de Dapps moeten dat ook zijn.
  • Veiligheid: Blockchain zorgt ervoor dat er geen fraude kan worden gepleegd en houd de veiligheid op peil.
  • Autonoom: De regels van de applicatie zijn gecodeerd en kunnen niet gemanipuleerd worden.

De eenheid van Ethereum noemen we de Ether. Deze kan gebruikt worden op het platform van Ethereum. Om in het bezit te komen van de Ether kun je jouw computer beschikbaar stellen tot het helpen van minen. Dit betekent dat jouw computer meehelpt met het berekenen van alle transacties die er plaatsvinden op het netwerk.

Actuele Ethereum Koers

NEO Coin

altcoins NEO gas

Dit is misschien wel het evenbeeld van Ethereum, NEO. Is de volksmond wordt hij ook wel de “Chinese Ethereum” genoemd. Oorspronkelijk heette het bedrijf Antshares en is in september 2016 door Da Hongfei opgericht. Inmiddels hebben zij zich gerebrand als NEO in 2017.

NEO is een van de andere populaire munten zonder dat hij echt wat anders doet dan Ethereum. Een van de belangrijkste verschillen is de markt. Waar Ethereum zich vooral richt op Europa en Rusland is NEO meer gericht op de Aziatische markt.

De eenheid van NEO noemen we de GAS coin. Deze gebruik je dus ook om te kunnen betalen binnen het NEO-netwerk. Op het netwerk wordt er, net als bij Ethereum, gebruik gemaakt van Dapps en Smart Contracts die opgeslagen worden op de blockchain.

Een van de grote voordelen van NEO is dat het bezig is met het ontwikkelen van mogelijkheden die ervoor gaan zorgen dat er 10.000 transacties per seconde verwerkt kunnen worden. Dit is dezelfde snelheid waar gigant VISA mee verwerkt.

NEO is niet zelf te minen, maar kan wel aangeschaft worden.

Actuele NEO Koers

Litecoin (LTC)

litecoin één van de eerste altcoins

Niet alleen de naam van de munt lijkt een beetje op Bitcoin, maar ook het concept ervan. Litecoin is in 2011 ontwikkeld door Charlie Lee. Net als Bitcoin werkt Litecoin via een blockchain die ervoor zorgt dat de transacties tussen partijen kunnen verlopen zonder een derde in volledige veiligheid. Er zitten toch wat kleine verschillen in.

Een van de eerste, en misschien wel de meest vooruitstrevende, is de transactiesnelheid. Deze bedraagt ongeveer 2,5 minuut voor een bevestiging. Dit klinkt misschien wat traag, maar als je bedenkt dat Bitcoin er ongeveer 10 minuten over doet is het toch best een prestatie. Toch is het voor veel winkeliers geen aantrekkelijke snelheid.

Een ander verschil is dat de Litecoin beschikt over de toepassing Atomic swaps. Het is niet alleen een goede naam voor een sciencefictionfilm maar ook nog een handige functie. Dit zorgt er namelijk voor dat je de mogelijkheid hebt om crypto currencies van verschillende blockchain met elkaar te ruilen zonder dat je je commissies kwijt bent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een aantal Litecoin ruilen tegen Bitcoin, als deze dezelfde waarde hebben.

Een ander groot verschil tussen de Litecoin en Bitcoin is het aantal. Waar Bitcoin 21 miljoen munten heeft waarvan er nog ongeveer 3 miljoen gemined moeten worden, heeft Litecoin er vier keer zoveel, 84 miljoen, waarvan er nog zo’n 30 miljoen van gemined moeten worden. Het minen van de Litecoin en de Bitcoin gebeurt op dezelfde wijze.

Actuele Litecoin Koers

Wat is het verschil tussen Altcoins en Tokens

De naam Token zal je misschien in jouw zoektocht naar verschillende crypto mogelijkheden ook wel zijn tegen gekomen. Dat zou ook niet gek zijn. Tokens en altcoins zijn namelijk met elkaar verbonden. Maar los van die verbinding zijn ze toch ook significant anders.

Altcoins, weten we, zijn bedoeld als valuta. Dit betekent dat zij als doel hebben om betalingen mee te voldoen en om gespendeerd te worden. Tokens lijken erop, maar staan zelf niet in de blockchain. Eigenlijk kun je een Token zien als een aandeel van een blockchain. Hiermee kun je dus aantonen dat je een deel van de blockchain bezit. Je kunt er dus niet mee betalen, maar wel verhandelen voor altcoins. Dit kun je bijvoorbeeld doen op Binance (internationaal) of Bitvavo (nederlandse platform). Op deze sites kun je namelijk alles verhandelen dat gerelateerd is aan crypto currencies.

Conclusie

Als je graag wilt investeren in de online wereld van cryptocurrencies, dan denk je vaak meteen aan Bitcoin. Dit is voor veel mensen ook de meest bekende vorm van een cryptocurrency. Zoals je nu weet zijn er nog talloze andere munten die vergelijkbaar zijn.

Bitcoin kan vrij duur zijn om bij in te stappen en dat maakt het voor veel mensen een beetje eng. Met een Altcoin, een alternatieve coin kun je dus eigenlijk gemakkelijk alsnog investeren in crypto, zonder dat je meteen duizenden euro’s hoeft in te leggen. Bovendien kan je ook een klein hoeveelheid Bitcoin kopen.

Elk platform maakt in principe gebruik van dezelfde blockchain technologie wat ervoor zorgt dat alle transacties veilig gebeuren zonder tussenpersoon. Het is echter zo dat de munten net verschillen in mogelijkheden en regeltjes, wat ze net wat anders maken. Sommige eenheden zijn te minen en andere beschikken over features zoals Atomic swaps, waarmee je gemakkelijk tussen blockchain kunt ruilen.

Er zit dus altijd wel een Altcoin tussen waar jij je in kunt vinden. Wie weet is de door jou gekozen Altcoin wel de volgende grote winnaar op de koers!