Polkadot (DOT) is een protocol dat is ontworpen om een netwerk van interoperabele blockchains te creëren. Hierdoor zouden onafhankelijke blockchains met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Uiteindelijk is het doel van het project om een volledig gedecentraliseerd web te bouwen.
Het DOT token is een governance token, wat betekent dat tokenhouders door middel van stemmen controle hebben over het Polkadot protocol. Het wordt ook gebruikt om transacties te valideren door middel van staking en voor het verbinden van Polkadot’s parachains (parallelle blockchains).
Het duurde niet lang voordat Polkadot succes vond, aangezien het binnen een jaar na de lancering een van de grootste cryptocurrencies ter wereld was. Hier is een volledige gids over hoe het werkt en of het een goede keuze is voor een investering in deze cryptocurrency.
Inhoudsopgave
Wat maakt Polkadot uniek?
De meeste blockchains werken op zichzelf en zijn volledig onafhankelijk van elkaar. Bitcoin heeft bijvoorbeeld zijn eigen blockchain, net als Ethereum, Cardano en andere cryptocurrencies. Ze communiceren niet met elkaar, dus gedecentraliseerde apps (dApps) gebouwd op Ethereum en Cardano konden niet communiceren.
Dat is waar Polkadot om de hoek komt kijken. Het is een multichain netwerk, wat betekent dat het verschillende blockchains kan samenvoegen. Ontwikkelaars die het gebruiken, kunnen hun eigen blockchains bouwen die ook kunnen communiceren met alle andere blockchains in het Polkadot netwerk.
Interoperabiliteit opent nieuwe mogelijkheden voor de blockchains op Polkadot. Laten we zeggen dat gebruikers met één blockchain kunnen investeren in tokenized-versies van aandelen. Het zou gegevens kunnen verkrijgen van een afzonderlijke blockchain met up-to-date aandelenkoersgegevens.
Een ander voordeel voor ontwikkelaars is dat Polkadot zorgt voor het valideren van transacties en netwerkbeveiliging. Transacties worden verwerkt op de relay chain van het netwerk. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich volledig concentreren op hun blockchain projecten zonder dat ze een veilig systeem hoeven te bouwen voor het valideren van transacties.
Waar komt Polkadot vandaan?
Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum, kwam met het idee voor Polkadot en bracht zijn whitepaper uit in 2016. Het jaar daarop richtten Wood en Peter Czaban een non-profitorganisatie op, de Web3 Foundation, die zich toewijdt aan de ontwikkeling van DOT. Robert Habermeier, die een onderzoeks- en ontwikkelingsachtergrond heeft in blockchains, is ook mede-oprichter van Polkadot.
In oktober 2017 heeft de Web3 Foundation $ 145 miljoen opgehaald in Ethereum door DOT tokens te verkopen. De wallet waarin de ETH tokens waren opgeslagen, werd echter gehackt en ongeveer $ 90 miljoen aan fondsen werd bevroren. Om het verlies goed te maken, hield de stichting in 2019 een privé-tokenverkoop.
Polkadot is in meerdere fasen uitgerold. De eerste versie van het netwerk werd gelanceerd op 26 mei 2020. Het voltooide de lancering toen de eerste vijf parachains live gingen op 17 december 2021.
Hoe werkt Polkadot?
Polkadot heeft twee soorten blockchains:
Relay chain: dit is de centrale keten van Polkadot waar transacties worden verwerkt. Het is ontworpen met minimale functionaliteit, omdat het bedoeld is om het systeem als geheel te beheren.
Parachains: dit zijn parallelle blockchains die op het Polkadot framework draaien en met elkaar kunnen communiceren. Elke parachain is zijn eigen blockchain en kan worden ontworpen voor zijn specifieke gebruiksscenario.
Het netwerk van Polkadot wijst parachain-slots toe aan blockchain projecten. Er is een beperkt aantal slots beschikbaar en naar schatting kan Polkadot tot ongeveer 100 parachains aan. Het wijst momenteel parachain-slots toe door ze op een veiling te verkopen, en slots kunnen tot 96 weken worden gehuurd.
Om transacties te valideren, gebruikt Polkadot een genomineerd proof-of-stake (NPoS) consensus algoritme. Dit is een variatie op het populaire proof-of-stake model.
Zo werkt het: Tokenhouders die geïnteresseerd zijn in het helpen valideren van transacties, kunnen hun DOT-tokens inzetten. Dat betekent dat ze die tokens opsluiten als onderpand in ruil voor het uitzetten van beloningen.
Degenen die inzetten kunnen ervoor kiezen om nominator of validator te zijn. Nominators nomineren validators die ze vertrouwen om transacties te verifiëren. Validators zijn degenen die transactieblokken valideren. Zowel nominators als hun gekozen validator ontvangen de blokbeloning (DOT-tokens). De beloningen verkrijgen ze wanneer de validator transacties aan de blockchain toevoegt.
Verbindingen
Omdat het zich richt op het bieden van een draagstructuur voor verschillende blockchain-projecten, is Polkadot gemaakt voor verbindingen. Hier zijn enkele van de vele soorten projecten die in het Polkadot-ecosysteem te vinden zijn:
- Oracles: verbindingen tussen een blockchain en een extern systeem zodat smart contracts real-world data kunnen gebruiken. Een van Polkadots meest opvallende partnerschappen is met Chainlink, de belangrijkste Oracle-provider.
- DeFi-platforms: netwerken die gedecentraliseerde financiën (DeFi)-diensten aanbieden, of alternatieven voor traditionele financiële instellingen. Acala is een van de belangrijkste DeFi-projecten op het netwerk.
- Bruggen: verbindingen tussen twee blockchains zodat gebruikers activa tussen hen kunnen overdragen.
Slechts enkele weken nadat parachains van Polkadot live gingen, ondertekende het een samenwerking met T-Systems MMS, een dochteronderneming van het enorme Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom. T-Systems MMS zal deelnemen aan het Polkadot-netwerk door validatorknooppunten uit te voeren, en het heeft ook DOT-tokens verworven in zijn samenwerkingsovereenkomst.
Passief inkomen verdienen met Polkadot
Je kunt passief inkomen verdienen met Polkadot. Omdat het een proof-of-stake-protocol gebruikt om transacties te valideren, kan je beloningen verdienen door DOT-tokens uit te zetten.
DOT heeft een ietwat ingewikkeld uitzetsysteem. Je moet een minimum aantal DOT tokens hebben om in te zetten, en er zijn ook een maximum aantal nominators en validators. Veel investeerders kiezen ervoor om Polkadot in te zetten via een crypto uitwisseling omdat het veel gemakkelijker is.
Het is de moeite waard om te verduidelijken dat wanneer je jouw crypto inzet, je DOT-tokens verdient. Aangezien cryptocurrency volatiel is, zal de waarde van jouw inkomsten fluctueren op basis van de prijs van DOT. Als je iets stabielers wilt, kun je die DOT-tokens inruilen voor stablecoins of ze voor contant geld verkopen.
Unieke risico’s
Een mogelijk probleem met Polkadot is het beperkte aantal parachains. Er wordt geschat dat het netwerk ongeveer 100 parachains zal kunnen ondersteunen, hoewel het tijd zal kosten om dat doel te bereiken.
Dit zal het waarschijnlijk moeilijk maken voor kleinere projecten met minder financiering om hun eigen parachain-slots te beveiligen. De opzet is gekanteld in het voordeel van projecten met een grote hoeveelheid kapitaal erachter.
Het bestuurssysteem van Polkadot is ook gericht op mensen met meer geld. DOT is een governance-token, dat houders het recht geeft om voorstellen te doen en erover te stemmen. Je moet echter DOT-tokens vergrendelen om een voorstel te doen, een voorstel te onderschrijven of te stemmen. En wanneer je een voorstel doet of deponeert, is er geen garantie dat jouw DOT-tokens worden geretourneerd.
Door de opzet van het systeem hebben de personen en bedrijven met de meeste DOT-tokens een grote invloed op het project.
Is Polkadot een goede investering?
Polkadot is een intrigerende investeringsmogelijkheid. Het kan namelijk op het succes van andere projecten meeliften. Het lanceerde zijn grootste innovatie, parachains, in december 2021, en het voegt geleidelijk parachain-slots toe.
Passief inkomen is ook een leuk voordeel van het houden van DOT-tokens. Hoewel je veel soorten cryptocurrency kunt inzetten, heeft Polkadot de neiging om hogere beloningspercentages te bieden dan de meeste.
De stevige concurrentie waarmee Polkadot wordt geconfronteerd, is het overwegen waard. Er zijn verschillende populaire blockchain-platforms, waarbij Ethereum de meest gevestigde is. Cardano en Solana zijn ook populair.
Misschien wil je investeren in Polkadot en andere blockchains, zodat je niet al je eieren in één mand legt. Een andere manier om een divers cryptoportfolio op te bouwen, zijn cryptocurrency-aandelen.
Als je besluit om in Polkadot te investeren, onthoud dan dat het zich in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. Dat betekent dat je DOT het beste kunt behandelen als een langetermijn investering waarbij je de resultaten in jaren evalueert, niet in maanden. Net als andere soorten cryptocurrency is Polkadot ook volatiel, dus je kunt verwachten dat er veel prijsschommelingen zullen zijn.
Polkadot kopen?
Omdat Polkadot zo’n populaire cryptocurrency is, is het gemakkelijk te kopen. Er zijn verschillende crypto uitwisselingen die het aanbieden.
Het duurde niet lang voordat Polkadot de top van de cryptomarkt bereikte. Hoewel het qua prijs een aantal ups en downs heeft doorgemaakt, zou de lancering van zijn parachains dit jaar kunnen helpen een nieuw record te bereiken.
Polkadot koers
Conclusie
Polkadot heeft veel potentie en dit komt voornamelijk omdat het problemen binnen de wereld van blockchain op een unieke manier oplost.
Het is namelijk nog erg nieuw en daardoor is het een goed moment om nu al in te stappen. Doordat het met verschillende blockchains samenwerkt doet het zichzelf ten goede en kan het meeliften met het succes van andere projecten.
De samenwerking tussen deze projecten zorgt er voor dat de werking van blockchain daardoor ook aanzienlijk verbeterd.
Weet je nog niet waar je Polkadot kan kopen? Zowel bij Blox, Bitvavo en Binance kan je binnen een paar minuten in het bezit zijn van deze munten. Hieronder kun je invullen hoeveel Polkadot je wilt kopen. Waar wacht je nog op?