P2P (peer to peer) trading – wat is het?

Home » Blog » P2P (peer to peer) trading – wat is het?

Wil je crypto kopen? Dan moet je fiat-geld omzetten in crypto. Degenen die crypto bezitten, zullen hun bezit op een gegeven moment ook willen omzetten in fiat. Dit proces kan gebeuren door middel van P2P-handel.

P2P is simpel gezegd, het kopen en verkopen van crypto van de ene persoon, aan de andere persoon. Zonder een derde partij te gebruiken.

Inhoudsopgave

Waarom is P2P populair?

P2P-handel is een methode die het meest wordt gebruikt door burgers van landen waar regeringen hard optreden tegen het gebruik van crypto valuta. Het land dat pionierde met P2P-handel was China. Vooral de beperkingen van het land op Bitcoin zijn bekend.

Een keer was er een gerucht dat de regering een verbod had ingesteld op de handel. Destijds waren de Chinezen alleen afhankelijk van P2P om Bitcoin te kopen en verkopen. De methode is nog steeds heel gebruikelijk in het land. Hoewel iedereen de handelsmethode kan gebruiken, wordt deze vaker gebruikt in landen als Nigeria en China.

Waarom P2P-handel gebruiken?

De voor de hand liggende reden om deze methode te gebruiken, is om beperkingen te omzeilen.

Anoniem

Wanneer je rechtstreeks handelt zonder gebruik te maken van een beurs, kan de overheid niet zien dat je handelt in crypto. De overdracht gebeurd anoniem, van wallet naar wallet, waarvan niemand kan zien wie de eigenaar is. Dit maakt het veilig.

Veilig

De andere reden om P2P-handel als optie te gebruiken, is dat het vrij veilig is. Het proces van het uitvoeren van de handel is veel eenvoudiger dan conventioneel kopen of verkopen op een beurs.

Het geld van de koper wordt vastgehouden op het platform, totdat de munten ontvangen zijn. De koper moet daarna bevestigen dat de munten zijn ontvangen. Je bent daardoor wel verzekerd dat je niet zomaar opgelicht kan worden. Mocht je geen munten hebben ontvangen, dan krijg je jouw geld wel in ieder geval terug!

De marktplaats of beurs zorgt ervoor dat niemand wordt bedrogen tijdens het proces, waardoor het een veilige en veel eenvoudigere optie is om te gebruiken.

Conclusie

P2P was hoe het allemaal begon. Anoniem en decentraal (DEFI). Inmiddels heb je platformen, die nu bij de Nederlandsche Bank geregistreerd staan, omdat de overheden toch wel enigszins controle willen. Bij hen heb je vaak wel de mogelijkheid om crypto te kopen met IDEAL.

WIl je toch P2P handelen? dan zou je naar een internationale crypto exchange moeten kijken, bijv. Binance of Localcryptos.