Wat is NFT en hoe werkt NFT? De ultieme gids

Home » Blog » Wat is NFT en hoe werkt NFT? De ultieme gids

Stel je voor dat je een stuk digitaal kunstwerk op internet koopt tegen een redelijke prijs en dat je een uniek digitaal token krijgt dat je autoriteit bewijst over het kunstwerk dat je hebt gekocht. Zou het niet geweldig zijn? Welnu, die mogelijkheid bestaat nu, dankzij NFT’s.

NFT’s lijken de wereld van digitale kunst en verzamelobjecten te veroveren. Net zoals iedereen wereldwijd geloofde dat Bitcoin het digitale antwoord op valuta was, worden NFT’s nu gepresenteerd als het digitale antwoord op verzamelobjecten. Als gevolg hiervan zien digitale artiesten hun leven veranderen dankzij de massale verkoop aan een nieuw cryptopubliek.

Als je geïnteresseerd bent in NFT’s en meer wilt weten over wat ze zijn, ben je hier aan het juiste adres. We laten jou zien waar het allemaal om draait!

Inhoudsopgave

Wat is NFT?

NFT betekent non-fungible tokens (NFT’s), die over het algemeen worden gemaakt met behulp van hetzelfde type programmering dat wordt gebruikt voor cryptocurrencies, ook met behulp van blockchain-technologie, zoals Bitcoin en Ethereum.

De term NFT geeft duidelijk aan dat het niet kan worden vervangen, omdat het unieke eigenschappen heeft.

Belangrijkste kenmerken van NFT

  • Digital Asset: NFT is een digitale asset die internetverzamelobjecten zoals kunst, muziek en games vertegenwoordigt met een authentiek certificaat. Deze certificaat wordt gemaakt door blockchain-technologie.
  • Uniek: het kan niet worden vervalst of anderszins worden gemanipuleerd. Zelfs als iemand een perfecte kopie van de video heeft gemaakt, kan deze direct als een vervalsing worden herkend.

Hoe werkt NFT?

Nu je de eerste stappen hebt gezet om te begrijpen wat een NFT is, kun je verder gaan en ontdekken hoe een NFT werkt.

De meeste NFT’s bevinden zich op de blockchain van de cryptocurrency van Ethereum, een gedistribueerd grootboek dat transacties registreert.

NFT’s zijn unieke tokens met daarin opgeslagen waardevolle informatie. De waarde wordt voornamelijk bepaald door de markt en of er veel vraag naar is. Ze kunnen net als andere fysieke soorten kunst worden gekocht en verkocht.
De unieke gegevens van NFT’s maken het gemakkelijk om hun eigendom en de overdracht van tokens tussen eigenaren te verifiëren en te valideren.

Voorbeelden van NFT

De wereld van NFT is relatief nieuw voor mensen. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van NFT’s die tegenwoordig bestaan:

  • Een digitaal verzamelobject
  • Domeinnamen
  • Spellen
  • Essays
  • Sneakers

Waar wordt NFT voor gebruikt?

Mensen die geïnteresseerd zijn in cryptohandel en mensen die graag kunstwerken verzamelen, gebruiken vaak NFT’s.

Anders dan dat, heeft het ook een aantal andere toepassingen, zoals:

Digitale content

Het belangrijkste gebruik van NFT’s is tegenwoordig in digitale inhoud. Makers van content zien hun winst toenemen door NFT’s. Ze dragen vaak het eigendom van hun content over aan de platforms die ze gebruiken om het te publiceren.

nft

Gaming-items

NFT’s hebben veel belangstelling gekregen van game-ontwikkelaars. NFT’s kunnen de spelers veel voordelen bieden. Normaal gesproken kun je in een online game items voor je personage kopen, maar dat is alles. Met NFT’s kun je jouw geld terugverdienen door de items te verkopen zodra je ermee klaar bent.

Onderpand

NFT-leningen zijn een goede optie voor diegenen die snel aan geld willen komen zonder hun NFT’s te verkopen. Hiermee kunnen gebruikers hun NFT’s onderpand geven om leningen in fiat of cryptocurrency te verkrijgen voor een bepaalde duur.

Domeinnamen

NFT-domeinen zijn in wezen een reeks slimme contracten, wat een mooie term is om software te beschrijven die is geschreven op een openbare blockchain. Dit betekent dat in plaats van dat één hostingbedrijf jouw gegevens online beheert, de macht weer wordt overgedragen aan jou als gebruiker. En door op blockchains te bouwen, kan iedereen kijken naar de gegevens die daar zijn opgeslagen, waardoor een niveau van ultieme openheid en transparantie ontstaat.

Zelfs beroemdheden als Snoop Dogg, Shawn Mendes en Jack Dorsey hebben hun interesse kenbaar gemaakt door unieke herinneringen en kunstwerken vrij te geven en ze te verkopen als NFT’s.

Nu je begrijpt waarvoor NFT wordt gebruikt en de verschillende manieren waarop je ervan kunt profiteren, gaan we eens kijken hoe het specifiek verschilt van andere vormen van cryptocurrency

Waarom zijn NFT’s populair?

NFT’s bestaan ​​eigenlijk al sinds 2015, maar ze ervaren nu een boost in populariteit dankzij verschillende factoren. Ten eerste, en misschien wel het meest voor de hand liggend, is de normalisatie en opwinding van cryptocurrencies en de onderliggende blockchain technologie. Voorbij de technologie zelf is de combinatie van fandom, de economie van royalty’s en de wetten van schaarste. Consumenten willen allemaal gebruikmaken van de mogelijkheid om unieke digitale content te bezitten en deze mogelijk als een soort investering aan te houden.

Wanneer iemand een NFT koopt, wordt hij eigenaar van de inhoud, maar het kan nog steeds zijn weg vinden via internet. Op deze manier kan een NFT aan populariteit winnen – hoe meer het online wordt gezien, hoe meer waarde het ontwikkelt. Wanneer het actief wordt verkocht, krijgt de oorspronkelijke maker een vergoeding van 10 procent, waarbij het platform een ​​klein percentage krijgt en de huidige eigenaar de rest van die inkomsten krijgt. Er is dus potentieel voor doorlopende inkomsten uit populaire digitale activa, aangezien ze in de loop van de tijd worden gekocht en verkocht.

Authenticiteit is de naam van het spel met NFT’s. Digitale verzamelobjecten bevatten onderscheidende informatie die ze onderscheiden van andere NFT’s en gemakkelijk te verifiëren zijn, dankzij de blockchain. Het maken en verspreiden van nep-verzamelobjecten werkt niet omdat elk item kan worden herleid tot de oorspronkelijke maker of uitgever.

Hoe verschilt een NFT van andere cryptocurrencies?

Hoewel NFT’s worden gemaakt met dezelfde soort programmeertaal als andere cryptocurrencies, houdt daar de overeenkomst op.

Andere cryptovalutaNFT
Cryptocurrencies zijn “fungeerbaar”; ze kunnen worden verhandeld of geruild voor elkaar. Ze zijn ook gelijk in waarde.

Een Bitcoin is bijvoorbeeld altijd gelijk aan een andere Bitcoin, of een Dollar is altijd gelijk aan één Dollar.
Elke NFT fungeert als een digitale handtekening waardoor ze niet voor of gelijk aan elkaar kunnen worden uitgewisseld.

Het Laatste Avondmaal is bijvoorbeeld een soort schilderij en kan niet worden geruild met een ander schilderij.

Ethereum en NFT’s

Ethereum-blockchain maakt het mogelijk dat NFT’s om verschillende redenen werken:

  • Handelen in NFT’s, zonder dat er peer-to-peer-platforms nodig zijn, kunnen aanzienlijke bezuinigingen ondergaan als compensatie.
  • Alle Ethereum-producten delen dezelfde “backend”, waardoor NFT’s draagbaar zijn om op het ene product te kopen en het moeiteloos op een ander te verkopen.
  • Zodra een transactie is bevestigd, is het onmogelijk om de gegevens te manipuleren om het eigendom te vervalsen.

NFT community

Veel NFT-projecten hebben hun eigen community’s, waar leden kunnen samenwerken, ideeën kunnen delen en elkaars projecten of kunst kunnen steunen of kopen.

NFT kopen

Voordat je een NFT kunt kopen, voordat je dit doet heb je eerst een crypto wallet nodig waarmee je jouw NFT’s en cryptocurrencies kunt opslaan.

Vervolgens moet je wat cryptocurrency kopen, afhankelijk van welke valuta jouw NFT-provider accepteert, hoogstwaarschijnlijk Ether. Je kunt platforms zoals Bitvavo, OpenSea, Coinbase, Kraken, PayPal, enz. gebruiken om cryptocurrencies te kopen.

Zodra je jouw cryptocurrency-aankoop hebt gedaan, kun je deze van de exchange naar jouw portemonnee verplaatsen. Houd er rekening mee dat veel beurzen transactiekosten in rekening brengen.

Populaire NFT-marktplaatsen

Zodra je jouw portemonnee gereed hebt, hoef je alleen nog maar NFT te kopen. Momenteel zijn de grootste NFT-marktplaatsen:

Rarible

Rarible logo

Rarible is een democratische marktplaats waar artiesten NFT’s kunnen uitgeven en verkopen. Het stelt houders in staat om mee te wegen op functies zoals vergoedingen en gemeenschapsregels.

OpenSea

opensea logo

Opensea – Om te beginnen, hoef je alleen maar een cryptowallet te hebben en te koppelen. Je kunt eigenlijk meteen door NFT-collecties bladeren en nieuwe artiesten ontdekken. Dit platform staat bekend als een enorme verzameling met zeldzame digitale items en verzamelobjecten.

Foundation 

Foundation – Op dit platform moeten kunstenaars een uitnodiging ontvangen van andere kunstenaars om op dit platform hun kunst te kunnen plaatsen. De exclusiviteit van deze community biedt kunstwerken van een hoger kaliber, ervan uitgaande dat de vraag naar NFT’s op het huidige niveau blijft of zelfs toeneemt in de loop van de tijd.

NFT verwachtingen

NFT heeft meer media-aandacht en speciale voordelen voor aspirant-artiesten op sociale media. Door de toenemende populariteit zijn mensen nu bereid honderdduizenden dollars te betalen voor NFT’s. Als gevolg van de groeiende populariteit kan NFT in de toekomst een belangrijker onderdeel van de digitale economie gaan vertegenwoordigen.

FAQs

Hoe kan ik een NFT kopen?

De meeste niet-fungible tokens kunnen alleen met Ether worden gekocht. Dus het bezitten en opslaan ervan in een digitale portemonnee is de eerste stap. Je kunt NFT’s kopen via een online NFT-marktplaats zoals OpenSea, SuperRare en Rarible.

Zijn NFT’s veilig?

NFT’s die gebruikmaken van blockchain-technologie zoals cryptocurrency zijn over het algemeen veilig. Hun gedistribueerde karakter maakt het bijna onmogelijk om NFT’s te hacken. Het enige beveiligingsrisico is dat je de toegang tot jouw NFT’s kunt verliezen als het hostingplatform failliet gaat.

Wat betekent niet-fungible?

Fungibility is een term uit de economie die de uitwisselbaarheid van producten/goederen beschrijft. Een item zoals een dollarbiljet is bijvoorbeeld vervangbaar als het uitwisselbaar is met een ander dollarbiljet. Daarentegen betekent niet-fungible dat het item uniek of te onderscheiden is. Als je bijvoorbeeld een dollarbiljet neemt en het laat ondertekenen door een beroemde artiest, wordt het uniek.

Wat is NFT precies?

NFT’s of non-fungible tokens zijn digitale activa op basis van blockchain-technologie. Alles kan een NFT worden: een kunstwerk, sportmemorabilia of zelfs een tweet.

Waar worden NFT’s voor gebruikt?

NFT’s zijn digitale bestanden. Ze kunnen een jpeg zijn van een kunstwerk, onroerend goed of een video. Door bestanden om te zetten in NFT’s, kunnen ze worden beveiligd via blockchain om kopen, verkopen en handelen efficiënt te maken en fraude aanzienlijk te verminderen.

Waarom kopen mensen NFT’s?

NFT’s worden als een veilige beleggingsoptie beschouwd. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Ze geven je basisgebruiksrechten. Bovendien investeren de meeste kopers erin omdat ze denken dat de activa in de toekomst waarde zullen behouden of juist meer worden.

Wat zijn de beste manieren om geld te verdienen met NFT’s?

Enkele van de beste manieren om het rendement van NFT’s te maximaliseren, zijn onder meer huren, royalty’s verdienen, handelen in NFT’s, NFT-gaming en NFT-farming.

Moet ik beleggen in een NFT?

Experts suggereren dat NFT’s een goede investering kunnen zijn, omdat je ze met winst kunt doorverkopen. Op verschillende NFT-marktplaatsen kunnen verkopers royalty’s krijgen voor hun verkochte activa. Er is echter goed onderzoek nodig voordat je gaat beleggen. Er is namelijk altijd een risico dat je jouw geld kunt verliezen.

Conclusie

Dit artikel pleit sterk voor de overtuiging dat NFT’s nu in het publieke bewustzijn zijn ingebakken. Het doet geen pijn dat een aantal spraakmakende beroemdheden zich in NFT-wateren hebben gewaagd. Echter, is het altijd verstandig om eerst je eigen onderzoek te doen, voordat je gaat investeren.

Je hebt nu alles gezien wat je moet weten over wat een NFT is, hoe het werkt, het gebruik ervan en hoe je ze kunt kopen. Wil je meer ontdekken over de wereld van crypto? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen op onze blog.