Wat is Litecoin? Hoe werkt het en meer!

Home » Blog » Wat is Litecoin? Hoe werkt het en meer!

Hoewel je Litecoin (LTC) misschien niet zo vaak in de krantenkoppen ziet als Bitcoin (BTC), is het nog steeds een van de meest populaire cryptocurrencies. Het is ook de oudste cryptovaluta na Bitcoin.

Zoals de naam al doet vermoeden, is Litecoin oorspronkelijk gemaakt om tekortkomingen van Bitcoin te verbeteren, zoals trage verwerkingssnelheid van transacties. LTC is gebouwd om te worden gebruikt in dagelijkse transacties, terwijl Bitcoin is geëvolueerd naar een ‘opslag van waarde’.

Inhoudsopgave

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin, gemaakt door voormalig Google ingenieur, Charlie Lee, was een van de eerste “altcoins“.

“Litecoin is de op één na oudste cryptocurrency”, zegt Jay Blaskey, digitale valutaspecialist bij BitIRA. “Het is ontworpen om te worden gebruikt voor snelle, veilige en goedkope betalingen”.

Het doel van LTC

Het doel bij het lanceren van LTC was om Bitcoin op een paar verschillende manieren te verbeteren. Ten eerste ontwikkelde Lee een nieuw hash-algoritme voor LTC genaamd Scrypt (uitgesproken als S-crypt). Het eenvoudigere algoritme ondersteunde de hogere transactiesnelheden van Litecoin.

Bitcoin heeft een trage verwerkingssnelheid van transacties van ongeveer vijf transacties per seconde. Het genereren van nieuwe blokken op de blockchain van bitcoin kan ongeveer 10 minuten duren.

Deze trage transactiesnelheid frustreert handelaren die Bitcoin als betaling willen accepteren. Je kunt gemiddeld een uur wachten op de zes bevestigingen die nodig zijn voor een Bitcoin transactie. Stel je voor dat je iets online koopt met een creditcard en een heel uur lang op dat scherm ziet “uw transactie wordt verwerkt”.

De verwerkingssnelheid van Litecoin is daarentegen 54 per seconde. Ook kunnen er ongeveer elke 2,5 minuut nieuwe blokken op de blockchain van Litecoin worden gemaakt. Op de meeste beurzen heeft LTC nog steeds minimaal zes bevestigingen nodig, om als onomkeerbaar te worden beschouwd. Bij Peer-to-Peer crypto betalingsnetwerken worden LTC transacties vaak vrijwel onmiddellijk afgehandeld.

De verbeterde transactiesnelheid was bedoeld om handelaren te bewijzen dat ze niet langer gefrustreerd hoefden te zijn door de lange afwikkelingstijd van Bitcoin. In plaats daarvan zouden ze Litecoin kunnen accepteren en betalingen sneller kunnen afhandelen en daardoor sneller zaken kunnen doen. Deze snelheden zijn meer vergelijkbaar met andere digitale betaalmethoden.

LTC en BTC

Litecoin deelt verschillende overeenkomsten met Bitcoin. Beide zijn open source projecten die proof-of-work gebruiken om transacties te verifiëren.

Maar Litecoin heeft ook enkele verschillen met Bitcoin. Naast de verwerkingssnelheid, heb je ook verschillen in het maximum aantal beschikbare munten. Terwijl Bitcoin beperkt is tot een maximale voorraad van 21 miljoen munten, is Litecoin beperkt tot 84 miljoen munten.

LTC mining

LTC miners lossen complexe problemen op die ‘hashes’ worden genoemd om het recht te verdienen om nieuwe transacties op de blockchain vast te leggen.

De blockchain kan worden gewijzigd als een blok definitief is gesloten. Als beloning voor het correct oplossen van een hash, ontvangen miners 12,5 LTC.

Litecoin mining activiteiten zijn niet iets dat je normaal gesproken op een computer vanuit iemands woonkamer ziet draaien. Het oplossen van hashes vereist een enorme rekenkracht, die veel energie en ruimte kost.

In feite wordt LTC mining uitgevoerd door mining farms en pools van crypto miners die geavanceerde hardware gebruiken.

Litecoin halving

Om het aanbod van Litecoin onder controle te houden, halveert Litecoin net als Bitcoin.

Het aanbod van LTC is beperkt tot 84 miljoen munten. Maar wanneer miners een nieuw blok toevoegen aan de blockchain van LTC , worden er weer nieuwe LTC gegenereerd. Dit zou het aanbod van LTC vergroten, als het niet gehalveerd zou worden.

Door middel van halvering worden beloningen voor de miner steeds verlaagd (gehalveerd). In het geval van Litecoin is dit elke 840.000 transacties.

Dus toen Litecoin voor het eerst werd gelanceerd, was de beloning van de miner voor het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain 50 LTC. De afgelopen jaren is die beloning via halvering afgenomen tot 12,5 LTC.

De volgende halvering zal naar verwachting in 2023 plaatsvinden.

Betaalmiddel

Litecoin is zeer liquide, waardoor het een crypto is voor eenvoudigere transacties. Handelaren zoals Newegg, SlingTV en zelfs non-profitorganisaties zoals het Amerikaanse Rode Kruis accepteren graag Litecoins.

Met digitale valuta-apps zoals BitPay of CryptoPay is het mogelijk om een ​​betaling uit te voeren met LTC.

Voordelen

Allereerst is het een snellere cryptocurrency om transacties uit te voeren dan Bitcoin, en het doet dit goedkoper.

Op het moment van schrijven, is de transactiekosten van Bitcoin aanzienlijk hoger. Gemiddeld ongeveer 3,92%. De transactiekosten van Litecoin is ongeveer 0,06%.

Nadelen

In 2017 verkocht Charles Lee, de maker van de munt, zijn Litecoins. De actie van Lee veroorzaakte enig verlies van vertrouwen in de crypto.

“Iets dat de aandacht van de belegger trok en een impact had op het vertrouwen van de belegger, is dat Charles Lee, de oprichter van Litecoin, in 2017 zijn Litecoins heeft verkocht”, zegt Claudiu Minea, CEO en mede-oprichter van SeedOn, een op blockchain gebaseerde crowdfundingplatform.

Hoewel ontworpen om een ​​snellere TPS te hebben dan Bitcoin, zegt Carlos González Campo, onderzoeksanalist bij 21Shares, “Layer-2-oplossingen bovenop Bitcoin zoals het Lightning Network” hebben zowel Bitcoin transacties versneld als mogelijk de behoefte aan Litecoin verminderd als een snellere betalingsnetwerk.

Er zijn ook nieuwere cryptomunten met hogere TPS snelheden. Munten zoals EOS met 4.000 TPS, XRP met 1.500 TPS en Cardano met 257 TPS, om er maar een paar te noemen.

Conclusie

Hoewel LTC een van de meest vreemde crypto blijft, vragen velen zich af of het wel een goed idee is om LTC te kopen.

Litecoin is een goede munt om een ​​kleine inzet te plaatsen en om te wennen aan de “ins en outs” van cryptohandel voor de nieuwere crypto investeerder.