Wat is crypto mining en hoe werkt het?

Home » Blog » Wat is crypto mining en hoe werkt het?

Er zijn meerdere manieren om cryptomunten te verwerven. De meest populaire manier is om ze op beurzen te kopen. Maar je kunt ook munten ‘mijnen’ op je computer. In dit artikel leggen we je uit wat crypto mining is en hoe het werkt.

Inhoudsopgave

Wat is crypto mining?

Crypto mining is een manier om nieuwe digitale “munten” te maken. Om die munten op te graven, moet jouw computer ingewikkelde puzzels oplossen. Het moet transacties valideren op de blockchain en ze toevoegen aan een gedistribueerd grootboek.

Digitale platforms zijn eenvoudig te manipuleren, waardoor er extra beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Alleen geverifieerde miners kunnen bijvoorbeeld transacties bijwerken in het grootboek.

Omdat gedistribueerde grootboeken geen centrale autoriteit hebben, is mining een belangrijk onderdeel van het valideren van transacties. Mijnwerkers, ook wel miners genoemd, worden gestimuleerd om het netwerk te beveiligen door deel te nemen aan het validatieproces. Ze worden vervolgens beloond met nieuw geslagen munten.

Hoe werkt crypto mining?

wat is crypto mining

Crypto miners gebruiken hun computers om complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen, wat in feite betekent dat ze codes kraken. Nadat je een code hebt gekraakt, kun je de transactie autoriseren. In ruil daarvoor verdien je cryptocurrency.

Wanneer een miner de wiskundige vergelijking met succes oplost en de transactie verifieert, voegen ze de gegevens toe aan het openbare grootboek, de blockchain genaamd, dat wordt beveiligd door deze vele versleutelingen.

Proof of Work

Om ervoor te zorgen dat alleen geverifieerde cryptominers transacties kunnen minen en valideren, is een ‘proof of work’ consensusprotocol opgesteld. Dit protocol zorgt er ook voor dat het netwerk beschermd is tegen aanvallen van buitenaf.

Een proof of work is een manier om het laatste blok in de keten te publiceren. Het werk zelf wordt gedaan door miners wiens computers miljoenen berekeningen uitvoeren om een ​​bepaalde invoer om te zetten in een vereiste uitvoer.

De eerste miner die de vereiste output produceert, deelt deze met het netwerk. Het netwerk controleert vervolgens dubbel om te zien of het werkt en correct presteert. Als dat zo is, wordt de miner beloond met crypto.

Proof of Stake

Een andere manier om blockchain transacties te valideren is proof of stake. Technisch gezien is dit geen mining. Dit wordt ook wel staking genoemd. Huidige houders van de cryptocurrency kunnen hun bestaande munten als onderpand plaatsen. Ze hebben dan kans om degene te zijn die het blok valideert. Voor elk blok zijn meerdere validators nodig en ze worden willekeurig geselecteerd uit de pool van kandidaten die onderpand hebben verstrekt.

Wat het energieverbruik betreft, is proof of stake milieuvriendelijker dan proof of work. Dit komt omdat er minder energie nodig is om de blockchain te valideren. Bovendien worden ze allemaal beloond met munten. Bij Proof of Work, wordt er uiteindelijk veel rekenkracht verspilt, omdat iedereen de eerste wilt zijn.

De Society for Computers and Law meldde dat proof-of-stake 99% minder energie verbruikt dan proof-of-work.

Hoe te beginnen met crypto mining?

Het eerste dat je nodig hebt, is een zeer krachtige computer om alle bandbreedte aan te kunnen die nodig is om crypto te minen. Daarnaast moet je een crypto wallet hebben. Crypto wallets slaan jouw privésleutels op, dit zijn de wachtwoorden die je toegang geven tot cryptocurrencies. Ze houden de munten veilig en toegankelijk.

De volgende stap, die niet vereist is maar waarschijnlijk tot vaker succes zal leiden, is lid worden van een mining pool om het winstpotentieel te maximaliseren. Een mining pool is in feite een groep miners die hun middelen combineren om hun mining kracht te maximaliseren. Alle mining winsten worden eerlijk verdeeld over poolleden.

Mining methodes

De meeste crypto mining gebeurt op twee manieren:

  • met een grafische verwerkingseenheid (GPU)
  • of met een ASIC chip

GPU

hoe werkt crypto mining

Bij deze methode wordt de rekenkracht gemaximaliseerd door een set GPU’s samen te brengen onder een rig die is bedoeld voor mining. Dit vereist een moederbord en koelsysteem. De GPU’s in de rig moeten te allen tijde verbonden zijn met een stabiele internetverbinding. Bovendien moet elke cryptominer lid zijn van een online crypto mining pool.

GPU’s kunnen duur zijn, samen met een typische rig van goede kwaliteit kost het ongeveer €3.000.

ASIC Chips

ASIC chips worden onder andere gebruikt voor het minen van cryptocurrency. Ze zijn vaak onbetaalbaar en veel sneller dan GPU’s. Het is moeilijk voor miners met lagere startbudgetten om bij te blijven, wanneer het gaat om het minen van cryptocurrencies.

ASIC versus GPU

Zoals bij elke financiële onderneming, is het doel van crypto mining winst maken. Omdat crypto mining duur is, kunnen die marges behoorlijk krap worden.

ASIC-computers zijn speciaal ontworpen voor het minen van cryptocurrency en hebben daarom een ​​voorsprong op GPU’s in termen van kostenefficiëntie en potentiële winst. Dat is de reden waarom ASIC-computers het grootste deel van de mijnkracht op de meeste blockchains omvatten, inclusief Bitcoin.

ASIC-mining is gemaakt om te minen met behulp van een bepaald algoritme, voor een specifiek type cryptocurrency. Er zijn bijvoorbeeld mensen die ASIC-hardware kunnen kopen die munten kan minen die hetzelfde algoritme gebruiken als Bitcoin.

Cloud mining

Cloud mining is een steeds populairder alternatief voor GPU en ASIC geworden. Het is namelijk goedkoper. Met cloud mining kunnen miners gebruikmaken van de kracht van grote bedrijven en toegewijde crypto mining faciliteiten.

Voor cloudmining moet je echter vaak betalen voor iemand anders om voor je te minen. In feite huur je hun rig voor een vooraf bepaalde periode. Je zult niet zoveel verdienen als wanneer je zou minen, maar je hoeft niet voor de kosten van een rig te betalen.

Hoewel er gratis versies beschikbaar zijn, zijn ze langzamer en hebben ze vaak meer voorwaarden.

CPU-mining

De langzaamste en minst efficiënte manier om cryptocurrency te minen is CPU-mining. Dat wil zeggen, met behulp van jouw persoonlijke computer. De meeste CPU’s hebben niet de verwerkingskracht om cryptocurrency met enige snelheid te minen, en mining kost zoveel kracht dat er een reëel gevaar bestaat dat je computer oververhit raakt, vooral met een laptop.

Zelfstandig minen of aansluiten bij mining pools?

Miners zijn de mensen die rekenpuzzels oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Degenen die niet veel rekenkracht hebben, sluiten zich vaak aan bij mining pools om een ​​solide bron van inkomsten te verdienen.

Je kunt zelfstandig minen, maar je hebt een veel kleinere kans om een ​​blok op de chain op te lossen. Het potentiële voordeel is dat je de volledige beloning krijgt zonder deze met iemand anders te hoeven delen.

Voordelen en nadelen van crypto mining

mining

Het voor de hand liggende voordeel van mining is dat je er geld mee kunt verdienen. Er zijn een paar jonge broers en zussen uit Texas – de 14-jarige Ishaan Thakur en zijn 9-jarige zus Aanya – die meer dan $ 30.000 per maand hebben verdiend met het minen van bitcoin, ether en ravencoin. (bron)

Het belangrijkste nadeel is dat het ook veel geld kost om crypto te minen, zowel wat betreft de hardware die je moet kopen als de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om ervoor te minen. Dit maakt het moeilijk om aan de slag te gaan en winst te maken.

Een ander nadeel is de impact op het milieu. Zoals The New York Times meldde, verbruikt het proces van het maken van Bitcoin ongeveer 91 Terawattuur (TWh) elektriciteit per jaar – meer dan wordt gebruikt door Finland, een land van ongeveer 5,5 miljoen mensen.

Proof of stake mining heeft echter tot doel de milieu-impact te verminderen en kan dat nadeel op de lange termijn helpen verminderen.