Een airdrop is een goedkope manier om extra rendement te behalen. Airdrop tokens zijn tenslotte gratis en doen nooit pijn, toch?
Bijna dagelijks zijn er nieuwe crypto airdrops, waarvan sommige gemakkelijker te verkrijgen zijn dan andere. Niet elke airdrop is even betrouwbaar. Crypto airdrops lijken in eerste instantie altijd erg lucratief, maar ze kunnen ook voor problemen zorgen.
Om er zeker van te zijn dat je kunt profiteren van airdrops, maar ook door eventuele valkuilen heen kunt kijken, lees je in dit artikel alles over airdrops en hoe ze werken!
Inhoudsopgave
Wat is airdrop?
Een airdrop is een methode waarmee je gratis crypto kunt verdienen aan een cryptoproject. Er zijn verschillende manieren om deze tokens te ontvangen.
Vaak wordt een airdrop geassocieerd met gratis cryptocurrencies, maar dit is niet noodzakelijk waar. Je moet er tijd en moeite in steken of je krijgt mogelijk te maken met transactiekosten.
Het is echter ook mogelijk om gratis deel te nemen aan een airdrop!
Hoe werkt airdrop?
Dit is een vraag die velen zich afvragen. Crypto-projecten hebben een bepaald aantal beschikbare tokens die ze geven aan mensen die voldoen aan de deelnamevereisten. Door taken te voltooien, kun je in aanmerking komen voor deze tokens.
Er zijn verschillende manieren om deel te nemen aan crypto airdrops. Vaak moet je je aanmelden voor een airdrop of andere acties uitvoeren. Na het voltooien van taken of het winnen van de tokens, kun je ze claimen. Ze kunnen ook in je wallet worden gestort.
Voorbeelden van airdrops
Er zijn in het verleden honderden airdrops geweest, waaronder de airdrops van toonaangevende cryptoprojecten. Er zijn dan ook enorm veel voorbeelden van crypto-airdrops. Airdrops komen al jaren voor in de cryptowereld.
De eerste airdrop ooit vond plaats in 2014. Destijds deelde een cryptoproject zelfs 50% van alle tokens uit tijdens een airdrop.
Het cryptoproject, Auroracoin genaamd, heeft een token, dat bekend staat als AUR. Het project had plannen om van AUR de nationale cryptocurrency van IJsland te maken. Daarom ging de hele AUR-airdrop naar IJslandse burgers, die in totaal 31,8 AUR per persoon konden ontvangen.
Ook volgden in de jaren na de Auroracoin airdrop, vele andere airdrops, waaronder die van iets meer bekende cryptocurrencies.
In 2016 en 2017 organiseerden Stellar Lumens (XLM) en Bitcoin Cash (BCH) bijvoorbeeld airdrops voor cryptocurrency. Ze distribueerden hun airdrop-munten naar Bitcoin-eigenaren. Bitcoin Cash gaf één BCH-token per Bitcoin weg, die op zijn hoogtepunt duizenden dollars waard was.
Een andere bekende crypto-airdrop is UniSwap’s airdrop, waarin het UNI-token in 2020 werd uitgedeeld aan gebruikers van de gedecentraliseerde uitwisseling (DEX). In totaal ontvingen meer dan 250.000 accounts 400 UNI per account, wat neerkomt op duizenden dollars per persoon! Een zeer lucratieve airdrop als je ze op het juiste moment kunt verkopen.
Verschillende soorten airdrops
Er zijn verschillende soorten airdrops, die allemaal unieke eigenschappen hebben. Crypto-projecten zien airdrops vaak als een marketingtool waarbij ze via de airdrop als een project proberen te groeien. Projecten kunnen bijvoorbeeld op zoek zijn naar meer naamsbekendheid, nieuwe gebruikers of ze willen hun eerste gebruikers belonen.
Het motief van een cryptoproject hangt natuurlijk samen met het type airdrop. Er zijn een paar soorten die veel voorkomen, namelijk:

Standard airdrop
In een standard airdrop worden tokens gratis uitgedeeld en hoef je geen specifieke acties uit te voeren. Het enige wat je hoeft te doen is ergens een account aanmaken en vervolgens je crypto wallet adres invullen. Er is mogelijk maar een bepaald aantal tokens beschikbaar voor de airdrop, dus je moet er vroeg bij zijn.
Deze crypto airdrops zijn enorm populair omdat je makkelijk deel kunt nemen en het is gratis. Om de tokens eerlijk te verdelen, kan de verdeling plaatsvinden via een trekking. In dit geval maak je kans op gratis crypto, maar win je niet gegarandeerd de airdrop.
Bounty airdrop
Met bounty airdrops kun je beloningen ontvangen voor het voltooien van taken. Deze taken vergen behoorlijk wat werk, dus de prijs die je betaalt voor gratis tokens bestaat uit energie en moeite. Vaak zijn de taken niet moeilijk maar wel waardevol voor een cryptoproject. Dit is de reden waarom nieuwe projecten steeds vaker kiezen voor deze methode van token airdrops. Enkele voorbeelden van de activiteiten zijn:
- Een account volgen op sociale media
- Berichten delen of retweeten, inclusief hashtags
- Aanmelden voor een nieuwsbrief om updates te ontvangen
- Een account aanmaken en actief deelnemen aan forums of andere kanalen
Holder airdrop
Met een holder airdrop kun je cryptocurrency-tokens ontvangen als je een bepaald aantal tokens van een andere cryptocurrency hebt. Het bedrag van je airdrop wordt bepaald op basis van een momentopname.
Dit moment is vaak een vaste datum, maar het kan ook in een bepaalde periode zijn. Op basis van het aantal tokens in jouw crypto wallet, kun je een bepaald aantal cryptocurrencies verwachten.
Hoe kun je aankomende airdrops vinden?
Je kunt op verschillende manieren aankomende airdrops vinden. Je kunt zoekmachines zoals Google raadplegen. Daarnaast hebben verschillende websites het huidige airdrop-aanbod in kaart gebracht. Vaak kun je niet alleen airdrops in uitvoering vinden, maar ook opkomende airdrops.
Hieronder een overzicht van een aantal websites waar je terecht kunt voor airdrop reminders en alerts:
Sommige websites tonen vooraf geen dubieuze airdrops omdat ze hun reputatie niet op het spel willen zetten. Sommige platforms geven aan in hoeverre ze de betreffende airdrop vertrouwen. Ongeacht de mening van een airdrop-website, is het toch verstandig om je onderzoek te doen en goed op een airdrop te letten.
Daarnaast zijn er vaak cryptoplatforms die airdrops lanceren voor mensen die het platform in het verleden hebben gebruikt. Deze mensen komen dan in aanmerking, zonder dat ze het van tevoren weten.
Om in aanmerking te komen voor eventuele airdrops, kun je swapplatforms gaan gebruiken. Wanneer je swapplatforms gebruikt die zijn gebouwd op een blockchain met lage transactiekosten, kun je heel goedkoop in aanmerking komen voor een airdrop.
Hoe werken NFT-airdrops?
De meeste airdrops gaan over cryptocurrencies, maar er zijn ook airdrops waar je NFT’s kunt krijgen. Net als crypto-airdrops kunnen NFT-airdrops worden georganiseerd voor promotionele doeleinden.
Als je in aanmerking wilt komen voor een NFT-airdrop, dan zijn er verschillende manieren om dit te bereiken.
Soms moet je bepaalde taken uitvoeren, net als bij de crypto-airdrops, maar de token-uitgifte kan ook via een loterij worden gedaan.
Daarnaast moet je mogelijk ook een ander NFT van een bepaalde NFT-verzameling bezitten om in aanmerking te komen voor de airdrop.
Eigenaars van een Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT ontvingen bijvoorbeeld ApeCoin-tokens als airdrops. NFT-airdrops kunnen ook risico’s met zich meebrengen, aangezien airdrop-phishing ook voorkomt bij NFT’s. Zorg er daarom altijd voor dat je alleen meedoet aan betrouwbare airdrops en deel nooit je gegevens.
Zijn crypto airdrops veilig?
Vaak lijken crypto-airdrops ongevaarlijk en veilig, maar dit is niet altijd het geval. Oplichters hebben ook manieren gevonden om mensen op te lichten via airdrops. Ze hebben manieren gevonden om crypto-enthousiastelingen schade toe te brengen door cryptocurrencies of privésleutels (private keys) weg te nemen.
Te mooi om waar te zijn
Blijf alert en let goed op airdrops, vooral wanneer er hoge bedragen worden beloofd die te mooi zijn om waar te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het nooit verstandig is om je crypto wallet aan een onbetrouwbare partij te koppelen of je privésleutels op te geven.
Pas op voor neppe tokens
Er zijn zelfs frauduleuze airdrop-acties geweest waarbij oplichters cryptocurrencies hebben gedeponeerd. Deze tokens bleken nep en onverkoopbaar. Om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van oplichterij, kan het handig zijn om het team achter het cryptoproject te onderzoeken en erachter te komen wat anderen denken.
Legitieme crypto airdrops zullen gebruikers nooit vragen om enige investering te doen.
Pump and dump
Omdat ontvangers “gratis geld” in hun crypto wallet krijgen, zullen er airdrops zijn die niets anders zijn dan Pump and dump. Dit houdt in dat de maker een token uitgeeft en hoopt dat er genoeg hype omheen zal zijn om het op een beurs te plaatsen. Zodra tokens beginnen te handelen, verkoopt de maker hun aanzienlijke deel van de tokens, waardoor de prijs crasht.
Dusting attack
Een andere mogelijkheid is de zogenaamde dusting attack. Een oplichter stuurt een kleine hoeveelheid cryptocurrency naar een gebruiker, waarna ze in de gaten houden wat er met deze munten gebeurt.
Wanneer je vervolgens deze cryptomunten naar een ander adres stuurt (dat ook van jou is), brengen de hackers alle wallets van jou in kaart. Vervolgens proberen ze door middel van phishing de munten in de wallet te stelen.

Wil je jezelf goed beschermen? Gebruik dan een hardware wallet. Een Dusting Attack wordt namelijk uitgevoerd op hot wallets.
Conclusie
Een airdrop kan zeer interessant zijn, maar wees voorzichtig. Er zijn airdrops die uitsluitend uit zijn op jouw persoonlijke gegevens of zelfs toegang tot je crypto wallet.
Geef daarom nooit je private key weg, doe je eigen onderzoek, betaal nooit voor airdrops en wees terughoudend met je persoonlijke gegevens.