Waarom het verstandig is om 2FA in te schakelen!

Home » Blog » Waarom het verstandig is om 2FA in te schakelen!

Twee factor authenticatie, tweestapsverificatie en 2FA betekenen allemaal hetzelfde. Het is een methode om een account beter te beveiligen tegen criminelen. Normaal gesproken heb je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig voor toegang. Je wilt niet dat dit in handel valt van criminelen. Je wilt immers niet dat anderen toegang hebben tot jouw gegevens.

Tot op een zekere hoogte kan je dit probleem oplossen. Dit doe je door 2FA in te schakelen. Wanneer dit is ingeschakeld, moet je 2 verschillende methoden gebruiken om in te loggen.

Naast jouw gebruikersnaam en wachtwoord moet je dus ook op een andere manier verifiëren. We raden je aan om altijd two factor authenticatie in te schakelen! Zeker voor belangrijke accounts van brokers en exchanges waar je geld op hebt staan.

Inhoudsopgave

Hoe werkt twee factor authenticatie?

sms-code

Twee factor authenticatie wordt in alle sectoren en op verschillende manieren gebruikt. Wanneer je inlogt op een site van de overheid, ontvang je meestal een tijdelijke sms-code op je smartphone. Hiermee verifieer je jouw identiteit.

Authenticator-app

De wereld van crypto maakt vaak gebruik van de Authenticator-app. Deze app kan je downloaden via Google Play en App Store. Bij deze apps zie je tijdelijk een 6-cijferige code die je kunt invoeren bij het inloggen.

2FA Backup

Houd er rekening mee dat als jij jouw telefoon verliest, dat jij ook niet meer toegang hebt tot jouw gegevens. Wanneer je 2FA inschakelt, krijg je altijd een backup-code. Bewaar deze back-upcode op een veilige plaats.

Een andere optie is om de app Authy te gebruiken. Authy maakt zelf back-ups en deze naar bijvoorbeeld je Google Drive stuurt.

Ben ik nu 100% veilig met 2FA?

Nee, in theorie is het nog steeds mogelijk om toegang te krijgen tot je account. De kans dat dit gebeurt is heel klein, maar de kans blijft bestaan. Daarom adviseren wij je om geen geld achter te laten bij beurzen of brokers.

phishing

Een crimineel kan phishing gebruiken om jouw tijdelijke 2FA code te achterhalen (omdat je deze zelf invoert). In sommige gevallen wordt de serviceprovider zelf gehackt, waardoor criminelen toegang krijgen tot alle 2FA-codes en deze beveiliging kunnen uitschakelen.

Conclusie

Wil je jouw munten bij een broker laten staan? Schakel dan de 2FA in! Een extra beveiliging, bovenop je gebruikersnaam en wachtwoord, kan zeker geen kwaad. Een andere optie is het aanschaffen van een hardware wallet.