Wat is 0x (ZRX) en hoe werkt het?

Home » Blog » Wat is 0x (ZRX) en hoe werkt het?

0x (ZRX) stelt gebruikers in staat om crypto-tokens over meerdere blockchains te verhandelen. Ze doorzoeken verschillende beurzen om de beste deal voor elke transactie te vinden.

Het 0x-team is erin geslaagd een aantal grote geldschieters aan te trekken, waaronder crypto-uitwisseling Coinbase Global en NFT-marktplaats OpenSea, die er beide in 2022 in hebben geïnvesteerd. In deze gids gaan we dieper in op hoe de 0x-protocol werkt.

Inhoudsopgave

Wat is 0x (ZRX) ?

Wat maakt 0x uniek?

Het moeilijke voor cryptohandelaren is dat er nogal wat gedecentraliseerde beurzen zijn en dat de prijzen kunnen variëren. Het zou onmogelijk zijn om alle prijzen handmatig te vergelijken om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt.

Gelukkig doet 0x dat voor je. Het vergelijkt prijzen op alle grote gedecentraliseerde beurzen. Via het crypto-handelsplatform, Matcha, kun je jouw gewenste transactie invoeren en Matcha haalt dan de best beschikbare prijs op.

Ze staan ​​open voor iedereen. Je hoeft alleen een crypto wallet aan te sluiten om ze te gebruiken en er is geen registratie of persoonlijke informatie vereist.

Het platform kan zelfs jouw bestelling opsplitsen over meerdere uitwisselingen. Als de beste optie bijvoorbeeld is om jouw bestelling te verdelen over twee gedecentraliseerde beurzen, zoals Uniswap en SushiSwap, zal 0x dat doen.

Aangezien 0x een open-sourceproject is, kan iedereen het of de code ervan gebruiken. Dat omvat individuele gebruikers, crypto-uitwisselingen en ontwikkelaars, die het kunnen gebruiken om een ​​andere applicatie te bouwen.

0x (ZRX) koers

Bekijk hieronder de koers van 0x (ZRX)

De bedenkers van 0x


Will Warren en Amir Bandeali begonnen in 2016 aan 0x te werken en publiceerden hun white paper op 22 februari 2017. Ze hielden op 15 augustus 2017 een initiële muntaanbieding (ICO) om 500 miljoen ZRX-tokens te verkopen. De ICO was binnen 24 uur uitverkocht en bracht $24 miljoen op.

Het 0x-team is sindsdien uitgebreid, maar Warren en Bandeali zijn nog steeds bij het project. Warren is de CEO en Bandeali is de CTO (chief technology office). Het team lanceerde op 22 juni 2020 0x Labs met als doel een gezond bedrijf op te bouwen bovenop 0x.

Hoe werkt 0x?

Het 0x-protocol is een reeks slimme contracten die peer-to-peer-handel van crypto-tokens mogelijk maken. Het is ontworpen voor het verhandelen van tokens die zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum. Dit kunnen fungibele tokens zijn (de standaard cryptotokens), non-fungible tokens (NFT’s) of bundels met meerdere soorten activa.

Het 0x-ecosysteem heeft twee kanten: makers en afnemers. De makers zijn degenen die liquiditeit maken in het 0x-systeem door een crypto-activum aan te bieden. De afnemers zijn degenen die akkoord gaan met de handel en liquiditeit nemen.

Zo werkt het handelsproces met 0x:

 • Een maker plaatst een bestelling met daarin wat ze willen en wat ze willen ruilen.
 • De order wordt gedeeld met tegenpartijen.
 • 0x controleert de prijzen in al zijn bronnen om de beste orderprijs voor de afnemer te krijgen.
 • De afnemer neemt de bestelling aan.
 • 0x controleert of aan de voorwaarden is voldaan en ruilt de activa van beiden partijen.

Partnerschappen

0x is een populair project dat een groot aantal partners heeft opgebouwd. De organisatie erachter, 0x Labs, haalde in april 2022 $ 70 miljoen aan financiering binnen van een aantal investeerders, waaronder Coinbase, OpenSea en acteur Jared Leto.

De connectie met Coinbase is bijzonder opmerkelijk. Naast het investeren in 0x, gebruikt Coinbase het 0x-protocol voor zijn NFT-marktplaats. Aangezien Coinbase één van de beste cryptocurrency-uitwisselingen is, kan het werk met 0x voor beide partijen zeer gunstig zijn.

Het 0x-ecosysteem omvat nogal wat projecten die ermee werken, waaronder gedecentraliseerde uitwisselingen, cryptowallets en NFT-games. Hier zijn een paar van de projecten waarmee 0x is geïntegreerd of die voortbouwen op 0x:

 • Crypto.com, een crypto-uitwisseling
 • Uniswap en SushiSwap, twee populaire gedecentraliseerde beurzen
 • Metamask, een cryptowallet

Unieke risico’s

0x biedt een waardevolle service, maar naarmate DeFi populairder is geworden, zijn er verschillende protocollen gelanceerd die hetzelfde type service bieden, waarbij concurrent 1INCH één van de meest populaire is.

Voor potentiële investeerders is een ander probleem met 0x het beperkte gebruik van ZRX-tokens. Het belangrijkste gebruik van ZRX is op dit moment, dat het een governance-token is. Houders van ZRX-tokens hebben stemrecht op 0x verbeteringsvoorstellen (ZEIP’s), waarbij 1 ZRX één stem waard is.

Vroeger kon je je ZRX-tokens staken en er beloningen voor verdienen. 0x besloot echter de protocolkosten op nul te zetten in een ZEIP-stemming die eindigde in 2021. Staking is een populaire manier voor beleggers om passief inkomen te verdienen. Het feit dat het niet beschikbaar is met 0x en er geen informatie is over wanneer en of het zal terugkeren, is een opmerkelijk nadeel.

Is 0x een goede investering?

0x is het overwegen waard als investering, vooral als je optimistisch bent over DeFi. Het is ook een goede optie als je op zoek bent naar projecten buiten de marktleiders die mogelijk meer ruimte hebben om te groeien.

Voor beleggers die gedecentraliseerde beurzen gebruiken, is 0x een zeer handige tool. Het is gemakkelijk te gebruiken en doet uitstekend werk bij het doorzoeken van opties, zodat je de beste prijs voor jouw transacties kunt krijgen. Het aantal projecten dat met 0x werkt, is ook een groot voordeel. Het ecosysteem zit vol met grote namen, waaronder gecentraliseerde en gedecentraliseerde uitwisselingen.

De DeFi-industrie groeit snel. Naarmate meer mensen zich tot gedecentraliseerde uitwisselingen wenden, zouden diensten die prijzen voor alle beschikbare opties vergelijken het goed moeten doen.

Zoals elke investering in cryptocurrency is 0x echter riskant. De prijs is volatiel en het is moeilijk te voorspellen welke projecten het gaan halen. Hoewel 0x potentieel heeft, moet je toch voorzichtig zijn met hoeveel je investeert. Misschien wil je jouw geld ook spreiden over meerdere cryptocurrencies en aandelen om een ​​meer diverse portefeuille op te bouwen.

0x (ZRX) kopen

Veel platforms hebben 0x toegevoegd aan hun crypto aanbod, dus het is niet moeilijk te vinden.

Je kunt 0x kopen gemakkelijk en snel kopen bij Bitvavo. Bitvavo biedt de laagste transactiekosten in nederland. Je kunt 150+ andere cryptocurrencies kopen en verhandelen en crypto kopen met iDeal.

Hier zijn enkele van de meest populaire plaatsen om 0x te kopen:

 • Bitvavo
 • Bitcoinmeester
 • Coinbase
 • Kraken
 • Gemini