Token vs Coin – Wat is het verschil?

Home » Blog » Token vs Coin – Wat is het verschil?

Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in hun cryptocurrency-reis een token met een coin verward.

Feit is dat een coin en token op een fundamenteel niveau erg op elkaar lijken. Ze vertegenwoordigen allebei waarde en kunnen betalingen verwerken. Je kunt coins ook omwisselen voor tokens en vice versa.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee komt neer op nut. Er zijn dingen die je kunt doen met tokens en niet met coins. Aan de andere kant accepteren sommige marktplaatsen coins en geen tokens.

Het is vergelijkbaar met het vergelijken van beleggers en handelaren – alle handelaren beleggen, maar niet alle beleggers handelen. Merk op dat de meeste gebruikers van cryptocurrency meestal zowel coins als tokens bezitten.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste verschillen tussen tokens en coins, zodat je precies weet wat het is.

Wat zijn coins?

Toen Bitcoin voor het eerst uitkwam, zette het de standaard voor wat het betekent om een ​​coin te zijn. Er zijn duidelijke eigenschappen die cryptomunten onderscheiden van tokens. Het is vergelijkbaar met écht geld.

Een cryptomunt/coin wordt gedefinieerd door de volgende kenmerken:

  1. Werkt op eigen blockchain. Een blockchain houdt alle transacties bij waarbij zijn eigen cryptomunt betrokken is.

Wanneer je iemand met Ethereum betaalt, gaat de bon naar de Ethereum-blockchain. Als dezelfde persoon je later terugbetaalt met Bitcoin, gaat de bon naar de Bitcoin-blockchain. Elke transactie wordt beschermd door codering en is toegankelijk voor elk lid van het netwerk.

  1. Werkt als geld. Bitcoin is gemaakt met als enig doel het traditionele geld te vervangen. De paradoxale aantrekkingskracht van transparantie en anonimiteit inspireerde de creatie van andere coins, waaronder ETH, NEO en Litecoin.

Je kunt tegenwoordig producten en diensten kopen van veel grote bedrijven, zoals Amazon, Microsoft en Tesla, met behulp van cryptomunten. Bitcoin is onlangs een officiële valuta van El Salvador geworden naast de Amerikaanse dollar.

  1. Kan worden gedolven. Je kunt op twee manieren coins verdienen. Één daarvan is door middel van traditionele mijnbouw op het Proof of Work-systeem. Bitcoin-jagers gebruiken deze methode om hun inkomsten te vergroten. Het probleem hiermee is dat er niet zoveel Bitcoins meer over zijn om te minen, dus het proces wordt elke dag moeilijker.

De andere methode is Proof of Stake, een modernere manier om coins te verdienen. Het is minder energieverbruik en gemakkelijker te doen. Cardano is één van de grootste munten die dit systeem gebruikt.

Wat is een token?

In tegenstelling tot coins hebben tokens niet hun eigen blockchain. In plaats daarvan werken ze op de blockchains van andere coins, zoals Ethereum. Enkele van de meest voorkomende tokens op Ethereum zijn BAT, BNT, Tether en verschillende stabiele munten zoals de USDC.

Tokens vertrouwen op smart contracts. Het is een reeks codes die transacties of betalingen tussen gebruikers vergemakkelijken. Elke blockchain gebruikt zijn eigen smart contract. Ethereum gebruikt bijvoorbeeld ERC20 en NEO gebruikt Nep-5.

Wanneer een token wordt uitgegeven, beweegt het fysiek van de ene plaats naar de andere. Een goed voorbeeld hiervan is de handel in NFT’s (non-fungible tokens). Het zijn unieke items, dus een verandering in eigendom moet handmatig worden afgehandeld. NFT’s hebben vaak alleen sentimentele of artistieke waarde.

Dit is anders dan coins omdat deze niet bewegen; alleen rekeningsaldi veranderen. Wanneer je geld van jouw bank naar die van iemand anders overmaakt, gaat je geld nergens heen. De bank verandert de saldi van beide rekeningen en houdt de vergoedingen. Hetzelfde gebeurt met blockchain – het saldo in jouw crypto wallet verandert, en de transactie merkt dat op en registreert dit.

Een ander opmerkelijk verschil tussen tokens en coins is wat ze vertegenwoordigen. Hoewel cryptomunten in wezen digitale versies van geld zijn, kunnen tokens staan ​​voor activa of daden.

Je kunt tokens kopen met coins, maar sommige tokens kunnen meer waarde hebben dan alle andere. Bijvoorbeeld het aandeel van een bedrijf. Omdat er echter meestal beperkingen zijn aan waar je een token kunt besteden, heeft het niet de liquiditeit die een coin biedt.

Simpel gezegd, een token vertegenwoordigt wat je bezit, terwijl een coin aangeeft wat je kunt bezitten.

Op een bredere schaal bestonden tokens al lang voordat cryptocurrency iets was. Zelfs vandaag de dag heeft het heel weinig met crypto te maken. Iedereen heeft minstens één keer in zijn leven een token gebruikt. Dat diner voor twee vouchers dat je per post hebt gekregen is een token. Het is beperkt, omdat je alléén de token kunt verzilveren bij een restaurant. Je kunt er geen computer mee kopen bij Microsoft.

Een ander interessant aspect van tokens is hoe gemakkelijk het is om er één te maken. Sommige netwerken zoals Ethereum bieden sjablonen waarmee je jouw tokens maken en kunt beginnen met handelen. Dit zorgt ervoor dat iedereen met weinig tot geen technische kennis een token kan maken. Dit soort activiteiten zie je vaak bij gedecentraliseerde beurzen, zoals Uniswap.

Tot slot

Het verschil tussen token en een coin is niet enorm, maar het kan grote hoofdpijn veroorzaken als het vaak over het hoofd wordt gezien. Een snelle manier om te beslissen welke je moet gebruiken, is door te letten op wat je koopt. Als het een product is, heb je meestal coins nodig. Als het een dienst is, zijn er meestal utility tokens die je kunt gebruiken.

Interessant is dat de manier waarop we tokens besteden vrij veel lijkt op contant geld. Wanneer je contant betaalt, gaat het geld fysiek van jouw hand naar die van iemand anders. Maar we hebben wel vermeld dat alleen coins geld vertegenwoordigen en dat ze helemaal niet bewegen.