In een smart contract staan afspraken tussen twee partijen of mensen. Echter staan de afspraken vast in de vorm van computertaal. Smart contracts werken op de blockchain. Ze voeren automatisch het contract uit. Dit gebeurd zonder tussenkomst van een bemiddelaar.
Hieronder zullen we straks een paar voorbeelden geven van het gebruik van smart contracts in het dagelijkse leven.
Inhoudsopgave
De geschiedenis
Smart contracts werden voor het eerst geïntroduceerd in 1994. Dit gebeurde door een Amerikaanse computerwetenschapper, genaamd Nick Szabo. Hij creëerde in 1998 een digitale valuta met de naam “Bit Gold”. Dit deed hij 10 jaar vóór de ontdekking van Bitcoin.
Vaak wordt er beweerd dat Szabo, de uitvinder is van Bitcoins. Tot op heden, weet niemand wie de Bitcoin heeft gemaakt.
Hoe werkt het?
Smart contracts werken op dezelfde manier als een gewone contract. Het voordeel is dat ze sneller, veiliger en goedkoper zijn.
Je kan een smart contract vergelijken met een automaat. Je stopt geld in een automaat en kiest een product. Vervolgens geeft de automaat jou, het gewenste product.
Zodra je niet genoeg geld invoert óf zodra je geen product kiest, zal de automaat geen product uitgeven. Er is dan niet voldaan aan de voorwaarden. Automaten zijn geprogrammeerd om dit te herkennen en zullen de overeenkomst pas nakomen, zodra jij de stappen volledig hebt uitgevoerd.
Voorstanders
Voorstanders van blockchain projecten, zoals Ethereum, bespreken vaak de mogelijkheden om het gebruik van smart contracts in het dagelijks leven toe te passen.
Smart contracts worden gebruikt bij gegevensopslag, maar ook bij peer-to-peer transacties. Momenteel zijn er bedrijven die smart contract gebruiken om bijv. verzekeringsclaims af te handelen.
Hieronder noemen we 3 voorbeelden van het gebruik van smart contracts.
Verzekeringsmaatschappij AXA
In het filmpje hieronder, zie je hoe AXA gebruikt maakt van smart contracts. Hun product, Fizzy, biedt direct en automatisch compensaties aan, bij vluchtvertragingen van minimaal 2 uur.
InMusik
Inmusik is een muziek streaming platform. Luisteraars en muzikanten kunnen inkomsten genereren door content te creëren, ontdekken en upvoten.
Inmusik gebruikt smart contracts om te zorgen voor een eerlijke toewijzing van inkomsten. Eigendomsrechten op een nummer worden gevalideerd, via de blockchain van Inmusik.
Factom
Factom is een bedrijf dat een revolutie wilt ontketenen. Dit willen ze doen in de manier waarop patiëntinformatie wordt opgeslagen in de gezondheidszorg. Door medische gegevens op te slaan in de blockchain. Informatie zou dan alleen toegankelijk zijn voor ziekenhuizen en zorgbeheerders.
Hierdoor verbetert de beveiliging van vertrouwelijke informatie aanzienlijk. Meer info over smart contracts en de zorg vind je hier.
De voor- en nadelen
Hoewel smart contracts zeker tal van voordelen hebben, zijn ze niet zonder gebreken of risico’s. Eerst beginnen we met de voordelen.
Snelheid en efficiëntie
Een groot voordeel is, dat ze minder tijd in beslag nemen dan een gewone contract. Dit komt doordat het verwerken van papierwerk veel tijd kost. Bovendien is het regelen, maar ook het herstellen van fouten tijdrovend. Een computer programma is secuur, nauwkeurig en beter dan een gewone contract.
Beveiliging
Blockchain transacties zijn versleuteld en zeer moeilijk te hacken. De blockchain is een keten van blokken met data. Elk specifiek blok hangt samen met eerdere en volgende blokken. De hele keten zou moeten worden aangepast om één blok te ontwikkelen.
Transparant
Iedereen kan de informatie op het netwerk bekijken.
Anoniem
Deelnemers kunnen anoniem blijven. Er is zekerheid dat aan het contract wordt voldaan.
Afspraak is afspraak
Contracten kunnen niet worden gewijzigd. Je weet waar je aan toe bent. Zo hoeft niemand te onderzoeken of gegevens zijn aangepast voor persoonlijk belang.
✘ Nadelen
- Minimale wettelijke regeling
- Blootstelling aan bugs
- Grote afhankelijkheid van programmeurs. De code van een smart contract, moet nauwkeurig zijn. Het mag geen gebreken bevatten. Er kan misbruik van dergelijke fouten worden gemaakt door hackers.
Conclusie
Dit zijn natuurlijk niet alle voor- en nadelen van smart contracts. Maar als je bedenkt dat het nog steeds in ontwikkeling is, hebben smart contracts alle kansen om een geweldige vervanging van gewone contracten te worden.
Een smart contract schrijven is een zeer ingewikkeld proces. Daarom heeft het team van Ethereum de ERC20 protocol ontwikkeld.