Private key en Public key: de gouden combinatie

Home » Blog » Private key en Public key: de gouden combinatie

Crypto beleggingen gaan meestal wel om een aanzienlijk bedrag. Zelfs wanneer het toch maar 100 euro zou zijn, dan wil je jouw munten nog niet verliezen. Vandaar dat het zo belangrijk is om jouw cryptocurrency op een goede manier te beveiligen. Public key en private key, het zijn slechts twee van de termen die regelmatig worden gebruikt wanneer het gaat om de beveiliging van crypto. In dit artikel kom je alles te weten over deze type sleutels en over manieren om je account te beveiligen.

Inhoudsopgave

Crypto beveiligen? Waarom is dat nodig?

Cryptomunten bestaan enkel virtueel, dus veel mensen staan niet stil bij de beveiliging ervan. Toch moet je weten dat ook virtuele munten gestolen kunnen worden. Stel dat iemand je account bij de exchange hackt bijvoorbeeld, dan kan die zonder problemen jouw munten inpalmen.

In een vorig artikel hebben we het reeds over de verschillende crypto wallets gehad. Die wallets worden gebruikt om keys op te slaan. Een combinatie tussen een private key en een public key kan worden gebruikt om jouw munten te beheren. Daarom spelen ook deze twee soorten keys een belangrijke rol bij het beveiligen van je crypto account.

Wat is een private key?

voorbeeld public key en private key van een bitcoin adres
Afbeelding 1: een voorbeeld van een public (links) en een private key (rechts)

De bovenstaande combinatie van tekens, bestaande uit allerlei hoofdletters, kleine letters en getallen is een perfect voorbeeld van een private key. Dit soort sleutels wordt automatisch gegenereerd. De private key is nodig om jouw cryptomunten te kunnen opslaan. Hoewel veel mensen denken dat hun cryptomunten effectief op een wallet worden opgeslagen, is dat eigenlijk niet helemaal correct.

Crypto wordt opgeslagen op de blockchain en de private key wordt opgeslagen op een wallet. Het is deze private key die aantoont dat bepaalde cryptomunten van jou zijn, en niet van iemand anders.

Zoals de naam het zelf zegt, is een private key privé. Het is niet de bedoeling dat je die private key gaat delen met anderen. Een private key is met andere woorden de sleutel tot de munten. Zolang jij die private key in handen hebt, zijn de munten van jou. In het geval dat iemand anders aan jouw private key raakt, kunnen de munten evengoed van hem zijn.

Het typische aan crypto, is dat niemand zomaar kan achterhalen van wie bepaalde munten zijn. Crypto staat dan eigenlijk ook niet op jouw naam, maar wel op de naam van de private key. Dit is het enige bewijs dat je hebt om te tonen dat bepaalde munten van jou zijn.

Belangrijk is dus ook dat je jouw private key nooit verliest. Stel dat je hem ergens op een klein papiertje schrijft, maar dat je dat verliest, dan ben je ook alle munten kwijt. Helaas is er ook geen enkele manier om deze te recupereren, aangezien blockchain een gedecentraliseerd systeem is.

Wat is een public key?

13GYUc3G8Jr3ydrLJcL215kD76ieThaW8fIHk (dit is slechts een voorbeeld)

Zoals we daarnet al aanhaalden, bestaat een cryptocurrency wallet over twee soorten keys. Naast de private key, is er ook de public key. Zoals ook de naam van deze sleutel al verraad, is deze publieke sleutel wel geschikt om te delen met derden. Meer zelfs: je moet je public key delen om cryptomunten van anderen te kunnen ontvangen.

Een publieke key valt eigenlijk te vergelijken met het rekeningnummer van je bank. Het is slechts een ID van de rekening, waar men verder niet veel mee kan doen. In deze vergelijking, is de private key de pincode van je bankkaart.

Sommige mensen durven hun publieke sleutel ook te verwarren met het adres van hun hardware wallet. Er is echter nog een groot verschil tussen beiden. Een hardware adres wordt wel degelijk gevormd op basis van de public key, maar er vindt nog een extra versleuteling plaats.

De public key wordt automatisch toegewezen op basis van speciale wiskundige modellen. Die versleuteling moet ervoor zorgen dat je cryptocurrency straks goed beveiligd is.

Public en private keys: de gouden combinatie

De interactie tussen public en private keys zorgt ervoor dat het hele systeem werkt. De ene zorgt ervoor dat de gegevens gecodeerd worden en de andere zorgt dat ze weer gedecodeerd kunnen worden.

Wat wel nog belangrijk is om te vermelden, is dat er een verband bestaat tussen de twee sleutels. Alleen moet je wel weten dat er een bepaalde volgorde geldt. Public keys komen voort vanuit de private keys, nooit andersom. Op die manier kan men ervoor zorgen dat het zo goed als onmogelijk is om een private key te ontcijferen.

Hoe beveilig je een account bij een broker of exchange?

Hoe beveilig ik mijn cryptocurrency? Het is een vraag die vele investeerders zich stellen. Afhankelijk van jouw voorkeuren, zijn er verschillende manieren. Laten we het hebben over de stappen die je kunt nemen om je account bij een exchange te beveiligen.

Kies voor een sterk wachtwoord

Alles begint met het kiezen van een sterk wachtwoord. Mensen denken wel eens dat het wachtwoord van de broker niet zo cruciaal is, aangezien ze hun private key goed hebben beveiligd. Toch beseffen ze niet goed dat hun wallet van de broker rechtstreeks gekoppeld is met de private key.

Een goed wachtwoord is cruciaal, ook al maakt dat het moeilijk om te onthouden. Je exchange beveiligen met een sterk wachtwoord kan de kans op het hacken van je account aanzienlijk verkleinen.

Laat ons even kans berekenen: wanneer je jouw account zou beveiligen met vier verschillende cijfers tussen 0 en 9, dan moet een hacker 10.000 verschillende combinaties uitproberen voor hij in jouw account raakt. Op zich lijken dat er misschien veel, maar door middel van automatische software is dat zo gedaan. Gelukkig hebben brokers er tegenwoordig ook al voor gezorgd dat je niet oneindig keer kunt proberen om het wachtwoord in te vullen.

Terug naar de kans. Bij de meeste exchanges zal je tegenwoordig al minstens 8 tekens nodig hebben. Met enkel dezelfde cijfers tussen 0 en 9, is het aantal mogelijke combinaties al gestegen tot honderd miljoen.

Door niet alleen getallen tussen 0 en 9 te gebruiken, maar ook letters, hoofdletters en speciale tekens, kan je jouw account nog beter beschermen.

Activeer de twee factor authenticatie (2FA)

Een andere efficiënte manier om het account bij je broker te beveiligen, is twee factor authenticatie (2FA). De naam van de beveiliging zegt het zelf al: de authenticatie bestaat uit twee factoren.

De eerste factor is uiteraard het wachtwoord dat je zelf hebt gekozen. Hierboven staat beschreven waarom je best een sterk wachtwoord kunt kiezen.

Daarnaast zorgt deze beveiliging ervoor dat er nog een extra authenticatie factor nodig is voordat je toegang krijgt tot het account. Deze tweede factor is een unieke code, die continu veranderd. Deze tweede factor kan je nergens opschrijven, omdat hij pas gegenereerd wordt op het moment dat je ernaar vraagt.

Heel vaak vraagt men je om het nummer van je mobieltje door te geven. Sommige mensen staan daar weigerachtig tegenover, maar het is wel een van de beste manieren om je account te beschermen tegen hackers. Wanneer je probeert in te loggen en je gewone wachtwoord is correct, dan zal men jou een code doorsturen via SMS. In het tekstbericht staat er altijd bij voor hoelang de code geldig is.

Een andere mogelijkheid is dat de code wordt gegenereerd door een speciale app. Google heeft bijvoorbeeld zijn eigen authenticatieapp ontwikkelt, die door verschillende exchanges wordt gebruikt.

Deze beveiligingsmethode maakt het extra lastig voor hackers, omdat ze niet enkel jouw wachtwoord moeten kraken, maar ook nog eens een unieke beveiligingscode die continu veranderd. Zelfs met een hele snelle computer is het zo heel moeilijk om alle combinaties uit te proberen voordat de code wijzigt.

Kies voor een betrouwbare innovatieve exchange

Een exchange kiezen omwille van zijn lage prijzen mag dan misschien wel op een mooie deal lijken. Lagere transactiekosten betekenen aan de andere kant ook meteen dat het bedrijf minder geld heeft om te investeren. Een grote uitzondering hierop zijn meestal de populairste brokers die het voornamelijk moeten hebben van de grote transactie volumes in plaats van de grotere commissies.

Vandaar dat je best op zoek kunt gaan naar een betrouwbare exchange; Het is natuurlijk niet mogelijk om effectief te gaan kijken of hun systemen wel veilig zijn, maar je kunt wel kijken naar de initiatieven die ze nemen. Een broker die veel initiatieven neemt om de exchange te beveiligen, zou ook meestal een veiligere broker moeten zijn.

Tot slot is ook het aantal klanten een goede indicatie voor de betrouwbaarheid. Wanneer een exchange vele klanten heeft, dan kan je er wel vanuit gaan, dat er een klant tussen zit die meer kennis heeft dan jou. Indien hij ook concludeerde dat de exchange veilig is, dan zal dat waarschijnlijk ook wel zo zijn. Hieronder kan je investeren bij de grootste exchange van Nederland. Een platform waar miljoenen Nederlanders al op aan het handelen zijn.


Hardware wallet: jouw keys, jouw munten

ledger nano s kopen
Ledger NANO S Hardware Wallet

Wat is een hardware wallet? Een Hardware Wallet lijkt op een USB-apparaat en zorgt ervoor dat cryptovaluta veilig opgeslagen worden. De hardware wallet is een offline wallet, gescheiden van de computer. Dit zorgt voor bescherming tegen malware, hackers en virussen. De wallet houdt jouw Private Keys veilig en verlaat nooit de wallet. Een hardware wallet is gebruiksvriendelijk en werkt bijna identiek als een online wallet en bovendien biedt het de veiligheid van een offline wallet. Zelfs met een keylogger, kan niemand in jouw hardware wallet komen.

Dit kan je doen met een hardware wallet

trezor model t kopen
Trezor Model T Hardware Wallet

Jouw munten veilig opslaan
Niet alle cryptocoins worden ondersteund. Je kan een lijst van munten vinden op de product pagina van de aanbieder.

Betalingen ontvangen
Hardware wallets hoeven niet continu online te zijn. Betalingen ontvangen kan ook zonder dat het verbonden is. Als je jouw adres weet, kan je gewoon betalingen ontvangen. Uitbetalingen van mining fees kan je direct op jouw wallet binnen laten komen. Uiteraard kan je het ook gebruiken als een veilig opslag.

Crypto’s versturen
Je kan niet alleen munten ontvangen, maar ook versturen. Het is net zo gemakellijk als bij een online wallet. Controleer wel altijd dat je het juiste adres invult.

Staking
Bij een aantal hardware wallets is het mogelijk om jouw cryptomunten te staken. Zo verdien je rente met jouw munten. Je kan het voor een week staken of je doet het voor een maand of een jaar. Je munten worden veilig bewaard, terwijl je ook nog eens wat eraan verdiend.

Tot slot

Je weet nu hoe je jouw cryptocurrency kan beveiligen. Je weet dat een private key strikt geheim moet blijven en jouw public key gedeeld moet worden om crypto te ontvangen. Wil je jouw munten opslaan? Dan kan door middel van een online wallet of een hardware wallet. je op een veilige manier crypto kunt verhandelen.