Wat is ICO en wat is STO? Het verschil en meer

Home » Blog » Wat is ICO en wat is STO? Het verschil en meer

Wat is ICO en wat is STO? We snappen dat niet iedereen zomaar bekend is met alle termen die te maken hebben met de wereld van crypto. Inmiddels zul je ook al wel door hebben dat ICO’s een afkorting van iets is.

ICO staat namelijk voor Initial Coin Offering. Wanneer je het vrij zou vertalen naar het Nederlands kun je zeggen dat het staat voor eerste munt uitgave.

Inhoudsopgave

Wat zijn ICO’s?

ICO is een soort van fundraising. Hierbij hebben consumenten de mogelijkheid om te investeren in een bedrijf. In ruil krijgen ze dan cryptocurrency. Deze manier van fundraising wordt steeds populairder. Hoewel dit het geval is, komt er ook steeds meer kritiek op om verscheidene redenen. Deze kritiek komt vooral uit het feit dat de markt nog niet gereguleerd is. Later in het artikel zullen we verder de diepte ingaan op de voor- en nadelen van ICO’s.

Wil je liever een geanimeerde uitleg over wat een ICO is? Bekijk dan deze video hieronder:

Wat zijn de voordelen van ICO’s?

Het is niet voor niks dat ICO’s een tijdje geleden een enorme hype waren. Dit kwam, omdat er nieuwe mogelijkheden naar voren kwamen waar veel voordelen uit gehaald zouden kunnen worden. De voordelen die het biedt zijn dan ook de reden dat het steeds populairder wordt. Daarom zullen we nu gaan kijken naar deze voordelen en waarom het nou precies zoveel potentie heeft.

✔ Goed rendement met ICO’s

Door middel van ICO hebben investeerders de mogelijkheid tot het verkrijgen van nieuwe cryptocurrencies tegenover een lage prijs. Dat wil automatisch zeggen dat je een mogelijkheid hebt tot het verkrijgen van een goed rendement. Wanneer deze cryptocurrency namelijk in waarde gaat stijgen, stijgt ook jouw rendement. Je kan het een beetje vergelijken met het kopen van Bitcoin kort na de introductie ervan.

Ook toen had je de mogelijkheid op het maken van enorm veel winst op je investering en met ICO’s is dat ook het geval. Er zijn verhalen bekend van mensen die tot wel 1000% terug hebben verdiend op hun investering. Het is wel goed om te weten dat dit soort resultaten uitzonderlijk zijn en dus niet zo vaak voor komen.

✔ Minder beperkingen

Degene die de investeringen ontvangen, hebben te maken met een stuk minder beperkingen wanneer ze gebruikmaken van ICO’s. Bij reguliere investeringen heb je altijd te maken met wettelijke beperkingen. Bij ICO’s is dit dus een stuk minder en heb je sneller de toegang tot seed-financiering. In principe zou iedereen een ICO op kunnen zetten.

✔ Makkelijk in gebruik

ICO’s zijn erg makkelijk in gebruik. Zo is het mogelijk om online services te gebruiken voor het creëren van cryptovaluta binnen enkele seconden. Het bespaart dus een hoop tijd.

✔ Flexibiliteit

Wanneer je de beschikking hebt over tokens na jouw investering en je ziet dat de waarde van deze tokens flink is toegenomen, kun je deze gelijk verkopen. Er zit geen minimale tijd aan verbonden als het gaat om hoe lang jij de tokens vast moet houden. Je kan ze verkopen op ieder gewenst moment.

Overzicht miljarden dollars in ICO’s

ICO investeringen grafiek
Bron: (icodata.io)

De nadelen van ICO’s

De voordelen lijken mooi en dat zijn ze eigenlijk ook. Helaas is het bijna onmogelijk om alleen maar voordelen te hebben. Er zijn namelijk ook altijd nadelen. Wij vinden het belangrijk om ook deze te vermelden zodat jij van alles op de hoogte bent. Hieronder zullen we dan de nadelen behandelen die ICO’s met zich meebrengen.

✘ Hoog risico

Hoewel er dus een kans is dat jij veel rendement behaalt op jouw investering, zul je ook begrijpen dat het risico wat je neemt aan de hoge kant ligt. Het is namelijk zo dat slechts 44% van de ICO’s na een periode van vier maanden nog actief zijn. Dat wil dus automatisch zeggen dat meer dan de helft na die periode inactief is geworden.

✘ Oppassen voor scams met ICO’s

Het komt veel voor dat er misbruik wordt gemaakt van ICO’s. Een groot deel van alle ICO’s hebben namelijk niet eerlijk de intenties vastgelegd. Het is achteraf gebleken dat maar liefst 80% van alle ICO’s een scam was.

✘ Kosten ICO’s

Stel je voor dat jij ook een ICO-campagne wilt beginnen. Hiervoor zul je flink in de buidel moeten tasten. Het opstarten van een dergelijke campagne is verre van gratis. De kosten hiervoor kunnen namelijk oplopen tot maar liefst 500.000 dollar.

✘ Groei van de markt

Iedere dag komen er meer ICO’s bij. Sommigen zullen denken dat dit een positieve ontwikkeling is, maar het tegendeel is het geval. Terwijl er dus steeds meer ICO’s beginnen, daalt tegelijkertijd het kapitaal dat is opgehaald.

Wat is een STO?

Je denk nu misschien bij jezelf; alweer een afkorting? Inderdaad. Om voort te borduren op ICO moeten we ook kijken naar een STO. Je weet inmiddels dat ICO staat voor Initial Coin Offerings. STO staat op zijn beurt voor Security Token Offerings.

STO’s zijn in principe aandelen in een organisatie die jou het recht geven op een deel van de winst dat de organisatie boekt. De uitvoering van een STO zou je kunnen zien als een beursgang op de Blockchain.

STO wordt gezien als de nieuwe hype en de verwachting is dat dit populairder wordt dan ICO, als het dat niet al is. Het is alleen nog niet bekend hoe de markt zal reageren wanneer er veelvuldig gebruikt zal worden gemaakt van STO’s. Later in het artikel zullen we gaan kijken naar de verschillen tussen ICO en STO.

Wil je liever een geanimeerde uitleg over wat een STO is? Bekijk dan deze video hieronder:

Wat is het verschil tussen een STO en een ICO?

Tussen een ICO en een STO zitten meerdere grote verschillen. Daarom zullen we nu deze verschillen gaan behandelen.

Het grootste verschil tussen de twee, is dat een STO een stuk betrouwbaarder is dan een ICO. Een ICO kan namelijk door iedereen opgezet worden. Dat is dan ook de reden dat er in het verleden veel scams zijn gedaan via ICO.

Ook krijg je met een STO te maken met een stuk meer regels. Dit omdat je te maken krijgt met de Wft (Wet financieel toezicht). Dat is bij een ICO niet het geval. De strikte regels zorgen er wel voor dat een STO over het algemeen een stuk betrouwbaarder is.

Je zou dus kunnen concluderen dat STO de oplossing is voor de grootste problemen die ICO’s met zich meebrengen. Dat is namelijk het tekort aan regulatie en vertrouwen.

Kritiek op STO

Hoewel een STO lijkt op een goed en beter alternatief voor een ICO, zijn er ook mensen die kritiek leveren. Het grootste bezwaar waar STO mee te maken krijgt, is dat mensen vinden dat het rechtstreeks ingaat tegen het hele concept van decentralisatie. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van STO, gaat dat geheel ten koste van decentralisatie omdat cryptocurrency dan onder toezicht zal staan van een centrale autoriteit. Dit maakt het ook lastiger om wereldwijd te handelen, omdat de regels in Europa weer anders zijn dan in bijvoorbeeld Amerika. STO brengt dus goede voordelen, maar er zijn nog genoeg struikelblokken die tot nog toe voorkomen dat STO echt voet aan de grond krijgt.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar ICO’s (Initial Coin Offerings). Dit is een steeds populairder wordend fenomeen. We vinden het dan ook niet meer dan logisch dat het steeds vaker wordt gebruikt. Ook STO is iets waar veel potentie in zit en is misschien zelfs wel een beter alternatief voor ICO. We hopen dat wij jou door middel van dit artikel een goed inzicht hebben kunnen bieden in zowel ICO als STO.