Door middel van een hardware wallet kan je veilig munten opslaan op een fysieke USB-stick. Hardware wallets zijn gemaakt om je munten compleet te isoleren, waardoor ze nooit blootgesteld worden aan pogingen tot hacken. Je hebt echter wel het nadeel dat je valuta is opgeslagen op een versleuteld apparaatje. Wanneer deze kapot gaat, kan je dus ook de cryptovaluta kwijtraken. Bewaar daarom je recovery seed goed! Met de recovery seed kan je jouw crypto’s weer terugkrijgen.
In dit artikel vergelijken we de volgende hardware wallets:
- Ledger Nano S
- Ledger Nano X
- Trezor Model T
- Trezor One
- BitBox
Inhoudsopgave
Recovery seed
Allereerst vertellen we je waarom een recovery seed zo belangrijk is!
Een recovery seed bestaat meestal uit 12 tot 24 woorden. Deze reeks van woorden zijn essentieel: hiermee verkrijg je toegang tot jouw cryptomunten en kan je ergens anders je crypto wallet herstellen. Stel je raakt je hardware wallet kwijt, of het gaat kapot, dan is de recovery seed je laatste redmiddel. De volgorde van de reeks is ook heel belangrijk.
Neem de tijd om de woorden op te schrijven en bewaar ze op een veilige plek. Als het bij iemand anders in handen komt, kunnen zij ook zonder jouw fysieke wallet bij jouw cryptomunten komen. Bij het aanschaffen van een hardware wallet, krijg je altijd een recovery seed.
Nu je dat weet gaan we verder met de verschillende soorten hardware wallets. We beginnen allereerst met de Ledger.
Ledger Hardware Wallet
Het bedrijf Ledger heeft de Nano S en Nano X op de markt gebracht. Deze hardware wallets ondersteunen een wijde variatie van verschillende crypto munten (1800+). Daardoor overtreft de Ledger veel andere devices. Beiden Ledgers ondersteunen de 2 bekenste netwerken. De ERC-20 (tokens op het ethereum netwerk) en BEP-20 (tokens op het Binance Chain netwerk). Wil je weten welke munten precies ondersteund worden? ga dan naar hun supported crypto assets.

NANO S
De prijs van een Ledger Nano S ligt tegen de 60 euro. De wallet wordt geleverd met een micro-USB naar USB-A kabel, waardoor je deze gemakkelijk kan verbinden met elke computer. Daarnaast kan je bij het aanschaffen van een OTG-kabel ook de wallet gebruiken op je telefoon. Om de wallet te bedienen kan je gebruik maken van de twee knoppen (bovenop de Ledger) en het OLED-scherm op de wallet.
De Nano S moet gebruikt worden in combinatie met de software ‘Ledger Live’. Deze is gemakkelijk te installeren op de computer of een telefoon.
NANO X
Als we de Nano S vergelijken met de duurdere variant, de Ledger Nano X, dan is het grote verschil dat de Nano X ook gebruik maakt van bluetooth verbinding. Door middel van deze wallet kan je verbinden met elk apparaat. Dit is niet het geval bij de Ledger Nano S. De prijs ligt echter wel een stuk hoger, tegen de 150 euro.
Bij de Ledger Nano X worden ook NFT’s ondersteund.
Staking van crypto
Vanuit Ledger Live kun je de volgende cryptovaluta staken:
- Algorand (ALGO)
- Cosmos (ATOM)
- Polkadot (DOT)
- Tezos (XTZ)
- Tron (TRX)
Staking – Het staken van munten is te vergelijken met het ontvangen van rente op je spaargeld. Door jouw munten te staken houd je jouw munten voor een onbepaalde periode in je wallet en krijg je beloningen in de vorm van crypto. Kortom je krijgt extra munten.
Wil je een ledger kopen? Hier is de officiële website van ledger.
Verbinden met software wallet
De Ledger kan je ook met software wallets verbinden, zoals die van MyEtherWallet en MetaMask. Daardoor kan je gebruik maken van de functionaliteiten van een software wallet, met daarbovenop de voordelen van een hardware wallet. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om gebruik te maken van een decentrale exchange, zoals PancakeSwap. Daarnaast worden de munten goed beveiligd doordat de munten compleet geisoleerd worden door de Ledger.
Nu we het over de Ledger gehad hebben, gaan we door naar de Trezor.
Trezor Hardware Wallet
Trezor bracht in 2014 als allereerst een hardware wallet uit op de markt. Het begon bij de ‘Trezor One’. Ook op de dag van vandaag voldoet de Trezor One aan alle verwachtingen en is het apparaat nog erg gewild. Inmiddels is er nu ook een opvolger, de ‘Trezor T’. Op de afbeelding hieronder zie je het verschil tussen beiden apparaten.

Model T
De Model T hardware wallet van Trezor is iets prijziger, met een bedrag van 228 euro. De wallet werkt als authenticator, digital ID en wallet in één. Deze hardware wallet heeft ook de mogelijkheid om veel verschillende crypto valuta’s op te slaan (1200+), waaronder natuurlijk de populaire munten zoals Ripple, Bitcoin en Ethereum. Het is uitgerust met een touchscreen die bediening gemakkelijk maakt. Het is te verbinden met een USB-C kabel, een magnetic dock en de hardware wallet zelf. Om data te versleutelen is het apparaat uitgerust met een SD-card slot. Bovendien kan het apparaatje ook bedienen als een wachtwoord manager.
Het opslaan van cryptovaluta op een hardware wallet, zorgt ervoor dat jouw private key niet in handen is van derden. Mocht Trezor, Ledger of wie dan ook er ooit mee stoppen, dan staan de munten altijd veilig op de blockchain. Bovendien kan je met jouw recovery seed ook je munten terug halen.
Trezor Model One
Dan komen we bij de Trezor Model One. Deze hardware wallet heeft een scherm en kan bestuurd worden met twee knoppen. Dit is natuurlijk iets onhandiger vergeleken met het touchscreen van de Model T. De Trezor Model One ligt rond de 72 euro en wordt met een Micro-USB kabel geleverd. Het model kan gemakkelijk worden aangesloten en de software van Trezor wordt ondersteund door bijna elk platform zoals iOS en Windows. Het ondersteunt op het moment van schrijven meer dan 1000 munten.
Wil je een trezor kopen? Klik dan op trezor om naar hun website te gaan.
BitBox 02 – Multi edition
BitBox is ontwikkeld in Zwitserland. Deze hardware wallet focust zich op de opslag van BTC, ETH, LTC en ERC20 tokens.

De BitBox wallet ondersteund meer dan 1500 verschillende crypto valuta’s en is gemakkelijk te gebruiken. De wallet is klein, elegant en gemakkelijk aan te sluiten op de computer. Het heeft geen knoppen. Met de Bitbox kan je een backup maken van je wallet op een SD-kaart. De private key wordt zowel bij de Ledger, Trezor als Bitbox offline bewaard. Door deze beveiligde hardware wallet hoef je geen zorgen te maken dat je de valuta’s in je wallet verliest.
Nu we de verschillende wallets op een rijtje hebben gezet, hoe kies je de juiste hardware wallet?
Duurdere varianten
Wanneer je naar de verschillende wallets gaat kijken zijn veel aspecten belangrijk.
Als eerst behandelen we de filmware en software van de apparaten. Als we de duurdere wallets naast elkaar zetten zien we dat BitBox en Trezor Model T gebruik maken van een open-source app of website en filmware. Bij de Ledger Nano X heb je geen toegang tot de code van het programma omdat de software op een beveiligde chip werkt.
Hoe weet je zeker dat jouw valuta’s veilig zijn opgeslagen?
Als we kijken naar de security van de main chip, zien we dat bij BitBox en Ledger Nano de chips zijn beveiligd. Wanneer je kiest voor de Trezor model T kan je moeilijk je crypto valuta’s beveiligen tegen iemand die fysiek toegang heeft tot het apparaat. Het apparaat is echter wel beveiligd met een pincode.
Bij de Ledger Nano X en de BitBox ben je verzekerd van optimale beveiliging.
Welke hardware wallet kan je het makkelijkste gebruiken?
Over de Recovery Seeds
Als je kijkt naar de BitBox kan je deze gemakkelijk en snel installeren en gebruiken. Daarnaast krijg je direct een back-up op een microSD kaart waardoor je de zogenaamde “seed words” niet kwijtraakt. Bij de Ledger Nano X en de Trezor model T moet je deze woorden handmatig opschrijven.
Computer, Android en IOS
Alle apparaten hebben een app voor op de computer, maar alleen de Ledger Nano X heeft een applicatie die beide Android en iOS ondersteunt voor op de telefoon. De BitBox en Trezor model T ondersteunen alleen de applicatie op Android. Alle wallets ondersteunen wel een wijde variatie van cryptomunten, alleen de BitBox app ondersteund specifieke tokens, en door middel van MyEtherWallet meer dan 1500 ERC20 tokens.
De goedkopere varianten
Nu we het grote verschil hebben uitgelegd tussen de duurdere hardware wallets gaan we de Trezor One en Nano S vergelijken. Deze hardware wallets zijn iets goedkoper en zijn iets minder luxe gemaakt. Ze ondersteunen echter wel beiden een grote variatie aan crypto munten. Wanneer je investeerd in Ripple, Monero of Cardano is de betere keuze hierom de Ledger Nano S. Wil je weten welke munten de Trezor One ondersteunt, ga dan naar https://trezor.io/coins/.
Daarnaast wordt de Trezor One alleen ondersteund door de unieke interfaces van de wallet. De Ledger Nano S heeft support van third-party apps wat het opslaan van verschillende cryptovaluta’s gemakkelijker maakt. De Ledger Nano S is hierdoor toch een stuk populairder vergeleken met de Trezor One!
Conclusie
Heb je 100 euro of meer in crypto geïnvesteerd dan moet je eigenlijk wel zoeken naar een goede crypto wallet. Zonder een eigen wallet is de kans dat jij jouw vermogen kwijtraakt groot.
Vandaag de dag zijn er genoeg goedkopere oplossingen, maar bescherming van jouw vermogen is toch wel een investering waard. Wil je dus serieus beleggen in crypto? Dan is een degelijke crypto wallet echt een harde aanrader.
Mag het wat duurder, en ga je voor kwaliteit? Kies dan de Trezor T, Ledger Nano X of de Bitbox. Heb je niet zo’n groot budget? Kies dan voor de Ledger Nano S of de Trezor One. Welke je ook kiest, spijt krijg je er niet van.