Extra crypto verdienen? Staking is de manier!

Home » Blog » Extra crypto verdienen? Staking is de manier!

Als je een crypto investeerder bent, is staking een concept waar je vaak over zult horen. Staking is de manier waarop veel cryptocurrencies hun transacties verifiëren. Het stelt deelnemers in staat om beloningen te verdienen op cryptomunten die ze bezitten.

Maar wat is crypto staking? wanneer jij jouw digitale activa inzet, worden jouw munten vergrendelt om deel te nemen aan het runnen van de blockchain en het handhaven van de beveiliging ervan. In ruil daarvoor verdien je beloningen berekend in procenten. Deze rendementen zijn doorgaans veel hoger dan welke rente dan ook die door banken wordt aangeboden.

Inhoudsopgave

Hoe werkt staking?

Door staking, helpt je mee met het bouwen van de infrastructuur van de blockchain. Je houdt daardoor ook de knooppunten in het netwerk eerlijk. Mocht er iemand zijn, die een blok wilt toevoegen dat niet 100% zuivere koffie is, dan zullen alle andere knooppunten deze blok weigeren. Voor de inzet, krijg je daarvoor een beloning.

Deze netwerkdeelnemers, worden ook wel validators of “stakers” genoemd. De munten van de deelnemers worden gebruikt om transactieblokken te bevestigen. Hoe meer munten je inzet, hoe groter de kans dat je wordt gekozen als validator.

Elke keer dat een blok aan de blockchain wordt toegevoegd, worden nieuwe cryptomunten geslagen en als inzetbeloningen aan de validator van dat blok uitbetaald. In de meeste gevallen zijn de beloningen hetzelfde type crypto dat deelnemers inzetten. Sommige blockchains gebruiken echter een ander type cryptocurrency voor beloningen.

Nog steeds in jouw bezit

De munten zijn nog steeds in jouw bezit als je ze inzet. Je zet jouw munten in wezen aan het werk, en je bent vrij om staking uit te zetten als je ze wilt verhandelen. Het proces van uitzetten is misschien niet onmiddellijk; bij sommige cryptocurrencies moet je munten voor een minimale tijd inzetten. Vaak bepaal je zelf de duur van het vergrendelen.

Proof of Stake (PoS)

Als je crypto wilt inzetten, moet je munten bezitten die het ‘proof of stake’ model gebruiken. Dit is een energiezuiniger alternatief voor het originele ‘proof-of-work’ model.

Vervolgens kun je het bedrag kiezen dat je wilt inzetten. Je kunt dit doen via veel populaire cryptocurrency platforms. Ga naar cointostake om de lijst te zien van de top PoS cryptocurrencies.

Proof of Work (PoW)

Veel crypto’s gebruiken het ‘proof of work’ model om blokken aan hun blockchains toe te voegen. Het probleem met proof of work is dat het behoorlijk wat rekenkracht vereist. Dat heeft geleid tot aanzienlijk energieverbruik van crypto’s die proof of work gebruiken. Vooral Bitcoin heeft kritiek gehad, vanwege milieuproblemen.

Aan de andere kant, vereist Proof of Stake, lang niet zoveel energie. Waardoor het meer transacties aankan.

De munten die je kan staken

Zoals eerder vermeld, is staking alleen mogelijk met cryptocurrencies die zijn gekoppeld aan blockchains die het ‘proof of stake’ model gebruiken.

De meest bekende cryptocurrencies die je kunt staken, zijn onder meer:

Ethereum bevindt zich momenteel in een bijzondere situatie omdat het mogelijk is om zowel te “mijnen” als “staking”.

De op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie is momenteel aan het overstappen van ‘proof-of-work’ naar een ‘proof-of-stake’ model, wat betekent dat beide soorten validatieprocessen gelijktijdig werken.

Risico’s van staking

Zoals bij elk type beleggen, vooral in crypto, zijn er risico’s waarmee je rekening moet houden.

 • Cryptocurrencies zijn volatiel. Prijsdalingen kunnen gemakkelijk opwegen tegen de beloningen die je verdient. Staking is optimaal voor diegenen die van plan zijn hun activa voor de lange termijn aan te houden, ongeacht de prijsschommelingen.
 • Sommige munten vereisen een minimale blokkeringsperiode, waardoor jij jouw munten niet kunt opnemen van staking.
 • Als je besluit om jouw munten eruit te halen, is er een specifieke wachttijd voor elke blockchain voordat je jouw munten terugkrijgt.

Voordelen van crypto staking

Dit zijn de voordelen van het staken van cryptocurrency:

 • Het is een gemakkelijke manier om rente te verdienen op cryptomunten die je al bezit.
 • Je hebt geen apparatuur nodig voor crypto staking, zoals bij crypto mining.
 • Je helpt de veiligheid en efficiëntie van de blockchain te behouden.
 • Het is milieuvriendelijker dan cryptomining.

Hoe winstgevend is crypto staking?

Het belangrijkste voordeel van staking is dat je meer crypto verdient, en de rente tarieven kunnen erg genereus zijn. In sommige gevallen verdien je meer dan 10% of 20% per jaar. Het is potentieel een zeer winstgevende manier om passief inkomen te verdienen. En het enige dat je nodig hebt, is crypto die het ‘proof of stake’ model gebruikt.

Het is echter belangrijk op te merken dat beloningen in de loop van de tijd kunnen veranderen.

Meteen starten?

Bij Bitvavo kan je vrij handelen, zonder dat de munten worden vergrendeld. Bovendien hoef je geen staking uit te schakelen. Dagelijks verdien je cryptomunten. De hoeveelheid kan je makkelijk inzien. De verdiensten worden wekelijks uitgekeerd.

De munten die je kan staken bij Bitvavo zijn:

Bitvavo staking inschakelen

 • Stap 1: maak een account aan
 • Stap 2: klik op jouw eigen naam
 • Stap 3: ga naar instellingen
 • Stap 4: schakel bitvavo staking in
Bitvavo staking inschakelen in accountinstellingen

Conclusie

Staking is een goede optie voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het genereren van rendement op hun lange termijn investeringen en daarnaast zich geen zorgen maken over korte termijn schommelingen in prijs. Het is een makkelijke manier om passief inkomen genereren.