Ethereum was de eerste blockchain die verschillende diensten binnen zijn netwerk aanbood.
Om deze diensten mogelijk te maken, staat Ethereum andere tokens toe op hun netwerk. Deze tokens staan bekend als ERC20 tokens.
Momenteel draaien er duizenden tokens op het netwerk van Ethereum. Enkele voorbeelden van ERC20 tokens zijn:
Wil je de volledige lijst zien? Bekijk de lijst op Etherscan.
Inhoudsopgave
De afkorting ERC20
ERC staat voor Ethereum Request For Comments. De 20 staat voor het unieke ID-nummer om deze protocol van andere te onderscheiden. Het is te vergelijken met het HTTPS-protocol voor internet, waar websites zich aan moeten houden.
ERC20 standaard
ETH maakt het mogelijk om projecten binnen hun netwerk te maken en te lanceren. Echter, ontstond er al snel een probleem. Verschillende tokens konden moeilijk met elkaar communiceren.
Een ERC20 standaard werd ontwikkeld om dit probleem op te lossen.
ERC20 definieert een gemeenschappelijke lijst met regels, waaraan tokens dienen te voldoen. Deze naleving is ook noodzakelijk voor een goede samenwerking.
Voldoet de token aan de protocol, dan wordt het beschouwd als een ERC20 token.
Sommige van deze regels omvatten:
- hoe de tokens kunnen worden overgedragen
- Hoe transacties worden goedgekeurd
Deze eisen zijn verwerkt in de zogenaamde smart contracts.
Wat is het nut van ERC20?
Om te begrijpen hoe dit nuttig is, volgen hier de problemen die makers van tokens tegenkomen wanneer ze projecten helemaal opnieuw bouwen:
Smart contracts
Smart contracts spelen een cruciale rol. In een smart contract staat beschreven:
- Hoeveel de totale voorraad van de token is
- Hoe die voorraad wordt verspreid
- Het vraagt gegevens op
- Het regelt de overdracht van tokens en nog veel meer!
Het schrijven van een smart contract is erg ingewikkeld. Bovendien is het ook een tijdrovend proces. Het vereist meestal een team van ontwikkelaars. Dit kan erg duur zijn. De gevolgen zijn enorm als een contract niet correct wordt gecodeerd.
Een goed geïntegreerde standaard
Het maken van tokens zonder gebruik te maken van een goed geïntegreerde standaard zoals het ERC20 protocol, betekent dat er extra werk nodig is. De tokens moeten compatibel worden gemaakt met diensten van derden, zoals crypto wallets en uitwisselingsplatforms.
ERC20 projecten
ERC20 smart contracts worden gebruikt om onder andere gedecentraliseerde apps (Dapps), games, tokens (ICO) en NFT’s te maken. Hieronder zie je een bekende Dapp, Cryptokitties!
Het netwerk van ETH zorgt voor consistente, snelle transacties. Vermindert het risico op contractbreuk en zorgt voor snellere interacties met andere tokens en blockchains.
Conclusie
De creatie van ERC20, heeft de blockchain technologie voor eens en voor altijd verbeterd en veranderd. Andere netwerken naast Ethereum zijn begonnen met het integreren van dezelfde regels om hun eigen tokens te ontwikkelen. Binance blockchain gebruikt bijvoorbeeld BEP20-tokens. Tot op de dag van vandaag, worden er nog steeds nieuwe tokens op dit netwerk uitgegeven.