DeFi kun je eigenlijk zien als iets innovatiefs. Eigenlijk probeert het als het ware iets nieuws op te bouwen. In de financieringsvormen zoals we die nu kennen, zijn we altijd afhankelijk van derde partijen, zoals overheden en banken. Wij moeten deze tussenpersonen blindelings vertrouwen omdat wij geen andere keuze hebben. Het is dus maar hopen en een kwestie van vertrouwen dat ons geld bijvoorbeeld veilig wordt bewaard en dat transacties veilig kunnen worden gedaan.
Inhoudsopgave
Waar staat de afkorting DeFi voor?
Je zult inmiddels doorhebben dat DeFi op zichzelf geen woord is, maar een afkorting. Deze afkorting staat voor Decentralized Finance. Een Engelse term dus. Waarschijnlijk kun je de Nederlandse vertaling uit het woord al afleiden, maar mocht jouw Engels niet heel sterk zijn: in het Nederlands is het gedecentraliseerde financiering.
Wat is DeFi precies?
DeFi kunnen we beschrijven als iets wat gebruikmaakt van decentrale netwerken zoals blockchains. Op deze manier is het mogelijk om financiële diensten zoals wij die nu kennen, om te kunnen bouwen tot transparante en wereldwijde protocollen. Dit zorgt ervoor dat deze protocollen ook voor de volle honderd procent te controleren zijn en daardoor geen tussenkomst nodig is van derden.

Laten we als voorbeeld een lening nemen. In dit geval zijn er twee partijen: degene die een lening afsluit en degene die hiervoor het krediet verstrekt. Bij zo’n proces kunnen we ook de link leggen met cryptocurrencies. Het protocol definieert alle voorwaarden van de lening. Dit zorgt ervoor dat alles voor iedereen inzichtelijk is.
Degene die de lening afsluit, stort dan een bepaald aantal cryptocurrencies op een rekening als onderpand. Vervolgens ontvangt hij of zij de lening. Wanneer dan de waarde van het onderpand zakt tot onder een bepaalde vastgestelde grens, wordt het geliquideerd en wordt dit uitbetaald aan degene die de lening heeft verstrekt.
DeFi in combinatie met blockchain, en smarts contracts is de perfecte combinatie. Het biedt enige controle en zekerheid. Met behulp van een programmeercode, worden alle gemaakte afspraken vastgelegd in smart contracts. Alle gemaakte afspraken worden door het contract gehandhaafd. Daardoor is er geen derde partij meer nodig.
Wil je in de diepte gaan en weten wat DeFi precies is? Hieronder is een korte video met uitleg
De voordelen van Decentralized Finance
Decentralized Finance is tot stand gekomen als een variant op de traditionele financiering. Het centrale stelsel dus. Inmiddels beschouwen velen deze vorm van financiering als oud en dus niet meer van deze tijd. Wij kunnen ons hier wel in vinden. Voor de traditionele, centrale financiering zijn we namelijk met zijn allen afhankelijk van partijen zoals banken, die functioneren als tussenpersonen.
DeFi lijkt voor de toekomst iets te zijn wat we meer kunnen vertrouwen en ook veiliger is. We zullen nu een blik werpen op de meest belangrijke voordelen dat DeFi ons te bieden heeft.
✔ Geen tussenpersonen
Het grootste voordeel is eerder ook al benoemd. Dat is namelijk dat er geen tussenpersonen betrokken hoeven te zijn. Velen van ons hebben wel vervelende ervaringen met banken waarin zij moeilijk doen. Het is dan een fijn idee wanneer je deze partijen kunt overslaan. De gebruikers hebben altijd de controle over hun geld. Het is op die manier mogelijk om de kosten van het gebruik en de levering van de producten flink te verlagen en een voor ons veel gunstiger financieel systeem te creëren.
✔ Digitaal
Het feit dat DeFi volledig digitaal is, past helemaal bij de huidige maatschappij. Op deze manier wordt het voor iedereen toegankelijker, omdat we van het fysieke aspect af zijn. Daarnaast wordt een volledig digitaal systeem gezien als een stuk efficiënter, waardoor transacties een stuk sneller verlopen.
✔ Wereldwijd
Een ander groot voordeel dat wij het waard vinden om te benoemen, is dat DeFi wereldwijd is. Nu zien we vaak dat het gebrek aan een wereldwijd systeem wel eens wat problemen op kan leveren. Met Decentralized Finance wordt dit opgelost en kunnen transacties wereldwijd snel plaatsvinden, zonder onnodige vertragingen.
✔ Openheid
Dit vinden wij een voordeel dat het waard is om nogmaals te benoemen. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van DeFi, is er sprake van grote openheid. Er kunnen dus niet zomaar dingen achter worden gehouden waardoor jij benadeeld zou kunnen worden. Bij banken bijvoorbeeld wil wel eens iets in de kleine lettertjes staan, wat jou een nadeel oplevert waar jij geen rekening mee had gehouden. DeFi is een open-source en daardoor publiekelijk inzichtelijk. Als er toch iets achter wordt gehouden, valt dat dus snel op.
✔ Rente
We merken allemaal dat de rente die je ontvangt bij de banken zeker niet om over naar huis te schrijven is. Soms krijgen we zelfs te maken met negatieve rente. Het is dan een leuk bijkomend voordeel van DeFi dat rentes op kunnen lopen tot 5%.

Waar zou DeFi voor gebruikt kunnen worden?
✔ Cryptocurrenies
Cryptocurrencies zijn een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ons leven de afgelopen jaren en de verwachting is dat deze trend zich nog wel even voort zal zetten. Datzelfde geldt voor DeFi. Ook hiervan is de verwachting namelijk dat het een steeds populairder fenomeen zal worden. Cryptocurrencies en DeFi passen dan ook zeker goed bij elkaar.
Er zijn dan ook al flink veel cryptocurrencies gestort in Decentralized Finance diensten. Het gaat om miljarden. Dit zal de komende jaren alleen maar oplopen.
✔ Blockchain projecten
DeFi kan ook migreren naar elke Blockchain. Er zijn verschillende blockchain projecten in ontwikkelen die gebruik willen gaan maken van verschillende DeFi-toepassingen.
✔ Leningen
Het kan voor komen dat je een keer krap bij kas zit en daardoor geld nodig hebt. Hiervoor wordt een DeFi project ontwikkeld. Hier zouden gebruikers geld aan elkaar uit kunnen lenen. Het project is nog in ontwikkeling, maar er wordt hierin groot potentieel gezien.
✔ Keuzehulp met DeFi App
Er zijn inmiddels enorm veel verschillende cryptocurrencies. Het kan dan lang duren om onderzoek te doen naar een goede cryptomunt om in te investeren. Er is een DeFi applicatie in ontwikkeling die jou hierbij kan helpen. Deze maakt het namelijk mogelijk om kleine cryptovaluta te kopen zonder dat het de prijs doet veranderen.
Top 3 DeFi Tokens met veel potentie
Investeren in een DeFi project? Dat kan! Er zijn munten op de markt die enorm veel groeipotentie hebben. Hieronder zie je de top 3 DeFi Tokens, waar wij potentie in zien.
✔ Uniswap (UNI)
Uniswap is een gedecentraliseerde platform waar je munten met elkaar kan wisselen. Het gaat hierbij alleen maar om tokens die op Ethereum gebouwd zijn. Deze tokens worden ook wel ERC20-tokens genoemd. Op dit moment zijn er meer dan 200.000 verschillende ERC20-tokens. De bekenste ERC20-tokens zijn onder andere Ethereum, Uniswap, Shiba Inu, ChainLink, AAVE en nog veel meer.
In september 2020, was Uniswap bij lancering $3,67. Op 6 februari 2021 schoot de koers omhoog naar $21,24. Binnen enkele maanden steeg het met meer dan 400%. Natuurlijk waren er pieken en dalen, en dat is ook normaal. Het hoogtepunt werd op 5 mei 2021 bereikt toen uniswap $42,88 werd. Echter is het nu wel wat gedaald. Dat hoeft niet perse slecht te zijn. Laag inkopen en hoog verkopen is de gouden regel.
Uniswap koers
Een overzicht van de koers van Uniswap. WIl je Uniswap kopen? dan kan je dat hieronder doen.
✔ Chainlink (LINK)
Zoals je hierboven heb gelezen, weet je dat Chainlink een DeFi token is, die ook op Ethereum draait. Chainlink is speciaal, omdat het smart contracts verbindt met info van buiten de blockchain, uit de echte wereld. Voor iedereen zou het interessant kunnen zijn. Het biedt een oplossing voor het verwerken van belangrijke data, zonder dat het ten koste gaat van de betrouwbaarheid en veiligheid van blockchain.
Chainlink koers
Wil je trots eigenaar worden van Chainlink? koop de munt door hieronder op de knop te drukken.
✔ AAVE (AAVE)
Aave is een platform waar leners en uitleners bij elkaar worden gebracht. Op dit moment zijn er meer dan 20 verschillende soorten munten op deze platform. Zo’n platform is handig voor als je wilt investeren in cryptocurrencies, maar de juiste munt niet hebt.
De persoon die de crypto uitleent, verdient rente. De persoon die de munten leent kan met de cryptomunt een bepaalde transactie maken, zodra zij een kans in de markt zien. Gebruikers hoeven geen zorgen te maken over terugbetalingen, omdat alles geregeld wordt via Smarts Contracts. AAVE is ook een ERC20-token en is ook gebouwd op Ethereum.
AAVE Koers
Interesse in AAVE? Hieronder zie je de koers van deze munt.
DeFi oplossingen
Om jou nog een beter beeld te kunnen geven van DeFi, zullen we hieronder aandacht besteden aan enkele voorbeelden van DeFi oplossingen.
Een voorbeeld van een DeFi oplossing hebben we eerder in dit artikel al behandeld onder het kopje ‘wat is DeFi’. Door middel van Decentralized Finance kan iemand cryptomunten storten als onderpand. Het is dus een goede oplossing voor leningen en kredietverstrekking.
DeFi zijn financiële applicaties. Hierdoor kunnen ze goed als bancaire diensten fungeren. Dat wil zeggen dat DeFi applicaties de taken van banken over kunnen nemen. Denk dan aan het verstrekken van een hypotheek of een verzekering.
Ook voor handel is DeFi een goed uitkomst. Gedecentraliseerde handelsplatformen zijn erg populair. Hierop kunnen mensen digitale activa verhandelen zonder de tussenkomst van een andere partij. Het vergt minder onderhoud, waardoor handelen op een gedecentraliseerd platform over het algemeen een stuk goedkoper is.
De risico’s van DeFi
Misschien klinkt het wel heel mooi, maar gedecentraliseerde financieringen zijn echter niet volledig zonder risico. We vinden het ook goed om hier even naar te kijken, om te voorkomen dat we voor vervelende en onverwachte problemen komen te staan. DeFi is namelijk iets wat nog volop in ontwikkeling is en daardoor nog verre van perfect zal zijn.
Het is goed om rekening te houden met het feit dat er liquiditeitsproblemen op kunnen treden. Door het missen van een tussenpersoon als een bank, word jij niet meer gecontroleerd. Je hebt zelf de controle en het is niet altijd makkelijk om deze ook te behouden.
Daarnaast is het ook mogelijk dat er zich problemen met de software voor zullen doen. Deze kwetsbaarheid kan hackers juist in het zadel helpen.
We zien dus dat, hoewel DeFi goede voordelen met zich meebrengt, het ook erg risicovol kan zijn. Houd daar dus goed rekening mee.
Conclusie
We hebben in dit artikel gekeken naar DeFi. Dit is dus iets wat de kans heeft om in de toekomst groot te worden. Het brengt dan ook vele voordelen met zich mee. Hoewel dit het geval is, is Decentralized Finance nog altijd volop in ontwikkeling. Hierdoor is DeFi ook niet geheel zonder risico. Echter wegen de mogelijkheden niet op tegen de gevaren en daarom zijn wij enthousiast over DeFi.