Wat zijn Cryptocurrencies? Alles wat je moet weten

Home » Blog » Wat zijn Cryptocurrencies? Alles wat je moet weten

Cryptocurrencies; de afgelopen jaren is het een steeds populairder fenomeen geworden. Deze trend lijkt zich in de toekomst ook nog lange tijd voort te gaan zetten. Het ontwikkelt zich namelijk nog steeds in een razend tempo. Steeds meer mensen gaan zich dan ook richten op cryptovaluta.

Dat komt omdat de potentie ervan uitermate groot is. Toch zijn er ook mensen die nog niet of nauwelijks op de hoogte zijn van cryptocurrencies. Daarom proberen wij jou op deze manier meer te informeren over het onderwerp.

Inhoudsopgave

Wat zijn cryptocurrencies nou exact?

Cryptocurrencies is een verzamelnaam voor allerlei verschillende cryptovaluta. Je kan dat zien als een soort digitale betaalmiddelen, die bedoeld zijn als alternatief voor de bestaande valuta zoals de euro en de dollar.

Cryptovaluta staan buiten het toezicht van overheden en andere financiële instellingen. Door het gebruik van Blockchain technologie en cryptografie is het ook nog eens een erg veilig alternatief.

De grootste voordelen van Cryptocurrencies

Om het feit dat cryptocurrencies zoveel potentie hebben, brengen ze ook meerdere voordelen met zich mee. Wie weet worden dit er in de toekomst nog wel een stuk meer, aangezien cryptovaluta hun piek nog lang niet bereikt lijken te hebben. Om jou een inzicht te geven van de huidige voordelen van cryptomunten, zullen wij deze hieronder aan jou voorleggen.

✔ Geen tussenkomst van derden

Het grootste voordeel van cryptocurrencies is misschien wel dat de transacties die plaatsvinden, daadwerkelijk ook plaats kunnen vinden zonder de tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Zo kan een bank jou niet controleren en kijken wat jij uitgeeft en hoeveel jij op jouw bank hebt staan.

✔ Snelle transacties

De betalingen die worden gedaan door middel van cryptovaluta gaan enorm snel vergeleken met andere methoden. Zo maakt het bijvoorbeeld niet uit of jij een transactie aangaat met iemand die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Een snelle afhandeling van de transactie is gegarandeerd, waardoor jij niet onnodig lang hoeft te wachten.

✔ Lage transactieskosten

Daarnaast zijn de kosten van een transactie die gemaakt wordt met cryptocurrency laag. Daarom is het aangaan van internationale transacties een stuk interessanter.

✔ Enorm veel winst te behalen

Als jij je gaat focussen op het traden met cryptovaluta, is hier enorm veel geld in te behalen. Bij sommige cryptovaluta is een koersstijging van maar liefst 100% geen uitzondering. Dit komt namelijk wel vaker voor en het mag geen verrassing heten als dit gebeurt.

✔ Betalingen doen met crypto

Er komen steeds meer mogelijkheden om te betalen met jou cryptovaluta. Meer en meer bedrijven zien de potentie van cryptomunten namelijk ook. Op de lange termijn betaal jij dan misschien wel door middel van cryptocurrencies, in plaats van de manier zoals we die nu normaal vinden.

✔ Goede Beveiliging

Cryptocurrencies zijn erg veilig. Dit is zo omdat er gebruik wordt gemaakt van zogeheten Blockchain technologie en cryptografie. Die laatste term zou jij kunnen zien als een soort geheimschrift. Op die manier kan verzonden informatie versleuteld of verborgen worden, waardoor het voor buitenstaanders heel lastig wordt gemaakt om bij de desbetreffende informatie te komen.

Wat zijn de nadelen van Cryptocurrencies?

Hoewel cryptocurrencies dus beschikken over een arsenaal aan voordelen, zijn er toch enkele nadelen die eraan vastkleven.
Voordat jij je gaat storten op de wereld van crypto, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen die het met zich meebrengt.

✘ Niemand aansprakelijk

De kans is niet heel groot, maar als er toch onverhoopt iets misgaat met bijvoorbeeld een transactie, is er geen enkele partij aansprakelijk te stellen. Dit komt doordat het een gedecentraliseerd netwerk is. Zoals we al zeiden is de kans dat dit gebeurt niet heel groot, maar toch aanwezig.

✘ Risico

De waarde van cryptomunten schommelen enorm. Dit zorgt ervoor dat jij veel winst kan maken door het traden of beleggen in cryptomunten, maar ook een groot verlies kan je dan niet uitsluiten. Daarom is het belangrijk om bij het traden met cryptomunten ook goed om te kunnen gaan met tegenslagen.

✘ technologie nog in ontwikkeling

Cryptocurrencies zitten nog altijd in een groeifase. Hierdoor is de technologie erachter ook nog steeds volop in ontwikkeling. Meer standaardisatie is nodig.

✘ Online wallet: kwetsbaarder

Je hebt te allen tijde toegang nodig tot jouw wallet. Dit kan je zien als jouw online portemonnee waar jouw cryptomunten zich in bevinden. Zonder toegang tot deze wallet kan jij niks. Het kan voorkomen dat jij het wachtwoord bent vergeten of dat jouw wallet is gehackt. Daarom raden wij ook een hardware wallet aan, zodat de kans op hacken drastisch verminderd wordt. Bovendien kan je een hardware wallet ook offline gebruiken om munten naar toe te sturen.

Ondanks deze nadelen, zijn veel mensen het erover eens dat de nadelen van crypto niet opwegen tegen de voordelen.

Waar kan cryptocurrency voor gebruikt worden?

Omdat cryptocurrencies nog volop in de lift zitten, is het onvoorspelbaar waar wij ze allemaal voor kunnen gebruiken in de toekomst.

Als we dan even kijken naar het heden dan zien we dat cryptocurrencies op het moment vooral worden gebruikt om mee te traden of in te beleggen. Dit vanwege de grote potentie waardoor er veel geld in te verdienen valt. In 2010 kon je bijvoorbeeld net een paar pizza’s betalen met enkele Bitcoins, terwijl nu voor de meeste mensen één Bitcoin al onbetaalbaar is.

Daarnaast is er een trend gaande, waarbij te zien is dat er steeds meer mogelijkheden komen om daadwerkelijk betalingen uit te voeren met cryptovaluta. Nu betalen we vaak nog met de welbekende euro, dollar, pond enzovoort. Echter zijn velen van mening dat in de toekomst wij onze betalingen vooral met cryptomunten zullen verrichten. Dat is goed mogelijk, gezien de digitalisering van de maatschappij. Dus wie weet zijn we straks wel van de euro af en betalen we met Bitcoin.

Welke soorten Cryptocurrencies zijn er?

Als je er over nadenkt, bestond er nog niet eens zo heel lang geleden nog niet eens één cryptocurrency. De Bitcoin werd geïntroduceerd in 2009, waarmee het de grondlegger was voor de cryptocurrencies. Tevens is het ook nog verreweg de meest bekende cryptocurrency. Inmiddels zijn er al meer dan 10.000 andere soorten cryptomunten verkrijgbaar.

Men verdeelt cryptocurrencies vaak over twee categorieën; de bitcoins en de altcoins. De bitcoins spreken voor zich, omdat dit alleen de Bitcoin bevat. Altcoins staat voor alternatieve coins, dus alternatieven voor de bitcoin. Daarmee zijn altcoins dus een verzamelnaam voor alle andere soorten cryptovaluta naast de bitcoin.

Daarnaast zijn er cryptoprojecten die als alternatieve manier van crowdfunding, nieuwe cryptomunten op de markt willen brengen. Deze munten worden ICO’s genoemd.

Waarom is Crypto de toekomst?

Dat cryptocurrencies een erg grote potentie hebben moge inmiddels wel duidelijk zijn. Over de afgelopen decennia hebben wij als maatschappij te maken gehad met steeds meer toenemende digitalisering. Het concept van cryptovaluta past dan ook precies bij deze ontwikkeling. Op lange termijn is het dus goed mogelijk dat crypto de meest voorkomende vorm van betaling wordt.

Een leuk voorbeeld dat nog maar eens de potentie van cryptocurrency onderstreept: de Bitcoin gaat steeds weer over haar eigen piek heen nadat de waarde is gekelderd. Dus iedere keer wanneer de bitcoin een forse koersdaling meemaakte, ging het daarna weer over de vorige piek heen qua waarde.

Hoe kan ik meer leren over de wereld van crypto?

Wij snappen het maar al te goed wanneer jij interesse hebt ontwikkeld in de cryptowereld. Het is onmogelijk om alles over dit onderwerp te behandelen in slechts één tekst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om alles te weten te komen over crypto en die jou leren om te traden met cryptocurrencies.

Hiervoor zijn namelijk veel verschillende cursussen ontwikkeld. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om te leren, bijvoorbeeld via onze blog.

De prijs om een cursus te volgen, ligt best hoog en met dat geld zou kunnen gebruiken om te experimenten met het beleggen in crypto. Ons advies is om met een laag bedrag te starten.

WIl je toch een crypto cursus volgen? Dan raden wij de cursussen van AllesOverCrypto aan, echter hangt daar wel een hoog prijskaartje aan.

Conclusie

Cryptocurrencies begeven zich in een al jarenlang snel stijgende lift, waarvan het einde zeker nog niet in zicht is. De absolute piek lijkt nog ver weg te zijn. Cryptocurrencies hebben de toekomst en daarom zullen wij er steeds meer te maken krijgen. Het is daarom verstandig om jouzelf er ook in te verdiepen zodat jij al hebt ingespeeld als crypto een zeer belangrijke rol gaat spelen in ons leven.