Crypto wallet, het klinkt misschien wel een beetje gek: een wallet voor digitale valuta. Toch bestaan er effectief portefeuilles, waarin je cryptomunten kunt bewaren en beheren. In dit artikel kom je te weten wat een crypto wallet precies is. Daarnaast zullen we ook nagaan welke soorten wallets er bestaan. Wil je een crypto wallet kopen? De ene is zeker niet beter dan de andere, maar ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
Inhoudsopgave
Wat is een crypto wallet precies?
Een cryptocurrency wallet valt eigenlijk voor een groot stuk te vergelijken met een gewone portefeuille of bankrekening. In je wallet kan je namelijk verschillende cryptomunten bewaren. Net als bij gewoon geld, kan je ook cryptomunten op verschillende manieren bijhouden.
Geld dat je bijvoorbeeld niet meteen nodig hebt, kan je op een spaarrekening storten. Het geld dat je wel meteen gaat uitgeven blijft daarentegen eerder op jouw rekening staan. Ook met crypto wallets werkt het zo. Er bestaat niet zoiets als een cryptobank, maar om munten gedurende een langere tijd veilig op te slaan, bestaan er wel hardware wallets.
Wannneer we dieper gaan graven naar de technologie, dan is een crypto wallet eigenlijk een soort verbindingsmethode. Je hebt een crypto wallet nodig om te kunnen connecteren met het blockchain netwerk. Blockchain is de technologie die ons in staat stelt om cryptomunten te minen, te gebruiken en te verhandelen.
Aangezien het blockchain netwerk helemaal draait om decentralisatie, wat wil zeggen dat niemand er controle op kan uitoefenen, moet een crypto wallet ook over specifieke technologie beschikken.
Niet letterlijk in je wallet
Hoewel je via je wallet munten kunt bewaren en kunt zien welke munten je bezit, worden deze cryptocurrencies niet echt in het wallet opgeslagen. In je wallet zit enkel de juiste technologie verwerkt, zodat je met blockchain kunt communiceren.
Vervolgens kan je wallet uit het blockchain netwerk de juiste informatie ophalen en zo zie jij welke munten er op jouw wallet opgeslagen werden. De informatie kan worden teruggevonden door het combineren van zowel publieke, als private sleutels. Dit is trouwens de manier waarop blockchain altijd werkt.
Hoe werkt een Crypto wallet?
Elke wallet heeft een eigen specifiek adres. Dit is een lange code die bestaat uit zowel letters als cijfers. Je kunt het best vergelijken met de brievenbussen in een appartementsgebouw. Op het blockchain netwerk zitten ook allemaal kleine brievenbusjes met elk hun unieke nummer. Wanneer iemand ‘post’ verstuurd naar dit nummer, dan komt deze aan in de juiste brievenbus. Met andere woorden worden de cryptomunten die je verstuurd naar locatie 2AB effectief daar geleverd en laat dit nou toevallig jouw wallet zijn.
We beseffen dat dit een heel visuele voorstelling is en zo werkt het uiteraard niet in de praktijk. Het is alleen een vereenvoudigde wijze om het voor te stellen. Zoals ik al zei, worden cryptomunten bijvoorbeeld nooit effectief afgeleverd.
Doe mij maar een hot wallet alstublieft
Het klinkt bijna als een drankje dat je in de bar zou bestellen. Toch hebben hot en cold wallets hier helemaal niets mee te maken. Wel is er een groot verschil tussen beiden, maar weinig mensen weten dit. Zoals ik daarnet al een vergelijking had gemaakt, heb je ook bij gewoon geld bedragen staan die je meteen wilt gebruiken, en bedragen die je opspaart voor later.
Een hot wallet is een wallet die voornamelijk wordt gebruikt voor de cryptomunten die je binnen een korte tijd wilt gaan gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat je investeert in één of andere minder bekende altcoin. In dat geval is het toch wel de bedoeling dat je snel kunt reageren op fluctuaties van de markt.
Daarom kan je dus een hot wallet inzetten. Zo’n hot wallet is een crypto portefeuille, die continu in verbinding staat met het internet. Via deze wallet kan je ook meteen munten kopen of verkopen. Het is dus effectief een manier om jouw munten snel te kunnen beheren.
Een cold wallet daarentegen is niet echt gemaakt om meteen te gaan handelen. Een cold wallet is namelijk niet continu verbonden met het internet. Zo’n cold wallet wordt meestal gebruikt door mensen die het idee hebben om hun munten nog maanden of zelfs jaren vast te houden. Een voorbeeld van een cold wallet is, de Trezor.
Meestal gebruikt men echter niet de term cold en hot wallet, maar spreekt men eerder over een hardware of software wallet.
Hardware of software wallet
Laat ons beginnen bij de software wallet, die door veel Nederlanders wordt gebruikt. Een software wallet is zoals de naam het zelf al zegt: niet tastbaar. Software zit daarenboven op de computer verwerkt, dus die staat in verbinding met het internet. Om die eenvoudige reden kunnen we de software wallet bij de hot crypto wallet plaatsen.
De meest gekende software wallets zijn die die rechtstreeks verbonden zijn aan een exchange. Brokers die cryptomunten aanbieden, bieden ook heel vaak de mogelijkheid om jouw munten op te slaan op hun platform. Net zoals je een aandelenportefeuille kunt hebben, worden zo ook jouw cryptomunten opgeslagen op dat account.
Hoewel je het misschien niet meteen beseft, spreken we bij zo’n account over een software- of een hot wallet.
Een hardware wallet daarentegen is effectief een fysieke sleutel, die niet continu verbonden hoeft te zijn met de computer. Daarom wordt de hardware wallet soms ook de cold wallet genoemd. Een hardware wallet lijkt in grote mate op een USB stick, maar is wel veel meer beveiligd. Bovendien wordt er een specifieke technologie gebruikt, zodat jouw wallet kan communiceren met de blockchain technologie.
Aangezien je deze wallet niet continu verbindt met het internet, is het lastiger om hiermee meteen transacties uit te voeren. Je zult namelijk eerst de cryptocurrency’s van je hardware wallet moeten overdragen aan een software wallet, voor je ze effectief kunt gaan verhandelen.
De voor- en nadelen
Zoals ik in het begin al had gezegd, heeft elke soort wallet zijn eigen voor- en nadelen. Dat wil niet onmiddellijk zeggen dat de ene beter is dan de andere. Je moet het gewoon afwegen ten opzichte van je verwachtingen.
Het grote voordeel van een software wallet is natuurlijk dat er niet te veel gedoe bij komt kijken. Je kunt meteen over jouw munten beschikken en je kunt ze ook onmiddellijk verhandelen.
Alleen is een software wallet wel gevoeliger voor hackers. Uiteraard doet men er tegenwoordig alles aan om te voorkomen dat hackers jouw hot wallet kunnen stelen. Denk bijvoorbeeld aan de twee-stap verificatie. Toch blijft het risico bestaan, hoe klein het ook mag zijn.
Een hardware wallet biedt het voordeel dat munten extra veilig kunnen worden opgeslagen. Een hacker heeft namelijk eerst jouw wallet plus de codes nodig om aan jouw munten aan te kunnen. Dat maakt natuurlijk wel dat je de hardware wallet op een veilige plaats moet kunnen verbergen.
Het nadeel is dan weer dat je de munten vanop een hardware wallet niet meteen kunt verhandelen. Bovendien kost ook een hardware wallet zo rond de 100 euro. Zo’n hardware wallet vind je makkelijk bij enkele bekende webshops. De Ledger hardware wallet bijvoorbeeld is een veel gebruikt product.
Wat is een Paper wallet?
Vroeger haalde men meestal nog een derde soort wallet aan. Je kunt crypto namelijk ook bewaren op een paper wallet. Zoals de naam al doet uitschijnen, is een paper wallet niets meer dan een blad papier. Het is een document waar op staat welke cryptomunten je bezit. Je kan jouw saldo inzien op Blockchain.com, nadat je jouw public key hebt ingevoerd.

Op zich is de paper wallet wel een veilige manier om crypto te bewaren. Je moet er echter wel voor zorgen dat je het document nooit verliest. Gezien het feit dat deze wallet nog minder liquide is dan een hardware wallet, wordt deze vorm eigenlijk niet zo vaak meer gebruikt.
Het is veel makkelijker en ten minste even veilig om van een cold wallet gebruik te maken. Aangezien je voor een hardware wallet ook nog een paswoord nodig hebt, zou je zelfs kunnen stellen dat het nog veiliger is dan een paper wallet. Wil je toch een paper wallet aanmaken, maak dan gebruik van Bitadress.org.
Hoe maak je een gratis cryptocurrency wallet?
Een gratis cryptocurrency wallet aanmaken is niet moeilijk. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een geschikt en betrouwbaar platform uitkiezen, eentje zoals Bitvavo of Bitcoinmeester. Vervolgens hoef je enkel bij hen een account aan te maken en eventueel jouw identiteit te verifiëren. Vervolgens krijg je onmiddellijk jouw eigen crypto wallet toegewezen.
Dat wil zeggen dat je vanaf dan kunt gebruik maken van een specifiek publiek adres, dat gekoppeld wordt aan jouw rekening. Vanaf dan ben je dus in staat om munten bij te houden en ze te verkopen.
Bitvavo is het goedkoopst, met betrekking tot de handelskosten en bij Bitcoinmeester kan je meer dan 100 verschillende soorten cryptomunten kopen. Het nadeel is wel dat de handelskosten aan de hoge kant zijn.
Conclusie
Ben je ook geïnteresseerd om te starten met investeren in crypto? Weet dan ook dat er altijd risico’s aan verbonden zijn. Je weet nu dat er verschillende wallets bestaan. Wil je daytraden, dan is een crypto wallet bij een betrouwbare platform de oplossing, dit kost je niks. Wil je jouw munten op langer termijn bewaren? Kies dan voor een hardware wallet van Trezor of Ledger.