De winnaars en de verliezers! Bullmarkt en Bearmarkt – wat is het?

Home » Blog » De winnaars en de verliezers! Bullmarkt en Bearmarkt – wat is het?

In dit artikel leggen we je uit, wat bullmarkt en bearmarkt is.

Wanneer je begint te investeren in crypto, speculeer je (meestal) op de prijs van een valuta. Iedereen wil dat zijn of haar cryptomunt in de loop van de tijd in waarde stijgt, maar er zijn altijd risico’s verbonden bij het investeren in crypto.

Om dit allemaal in de gaten te houden, heb je te maken met crypto koersen. Bij crypto koersen komen de termen bullmarkt en bearmarkt van pas!

We beginnen met de term Bullmarkt

Inhoudsopgave

Bullmarkt, wat is het?

Je bent vast niet de enige, wanneer je verwacht dat de prijs van een munt in de toekomst gaat stijgen. Je spreekt van een bullmarkt, als er vertrouwen is bij een grote groep beleggers én de koersen daadwerkelijk omhoog gaan.

Het valt zeker op, als een grote groep investeerders op grote schaal crypto koopt. Het grote vertrouwen dat beleggers hebben in de munt kan leiden tot een stijging van de prijs.

Waar veel vraag is, zal de prijs ook stijgen.

De term: Bullmarkt

De markt wordt vergeleken met een stier, omdat een stier zijn hoorns omhoog beweegt, om een ​​prooi aan te vallen. Daarom staat een bullmarkt voor een opwaartse trend.

Bull run

Een bull run kan alleen plaatsvinden tijdens een bullmarkt. Een bull run is een langere periode van stijgende prijzen en optimisme in de markt. De meeste beleggers kijken reikhalzend uit naar een (nieuwe) bull run.

Hoe herken je een bullmarkt?

De kenmerken:

 • Prijzen gaan lang omhoog
 • Er is veel vertrouwen in de markt
 • Bepaalde projecten zijn te duur
 • Prijzen stijgen hard bij goed nieuws
 • Prijzen dalen nauwelijks bij slecht nieuws
 • Mensen die voorheen niet geïnteresseerd waren in crypto, gaan inlezen

Een bullmarkt trekt investeerders aan, een bearmarkt doet precies het tegenovergestelde.
In een bullmarkt verwachten beleggers dat hun winst zal toenemen. Dat steeds meer mensen crypto gaan kopen.

Wat is bearmarkt?

Wanneer de markt langdurig naar beneden gaat en er weinig vertrouwen is, spreken we van een bearmarkt. Dit is niet alleen het geval voor crypto, maar ook voor de aandelenmarkt.

In een bearmarkt is er weinig vertrouwen in de markt.

Een bearmarkt wordt gekenmerkt door een langdurige periode van prijsdaling. Vaak heerst er ook pessimisme onder de investeerders, waardoor een munt weinig nieuwe investeerders aantrekt.

Als er geen nieuwe investeerders zijn, zal de prijs van een valuta voorlopig niet stijgen.

Daling economische groei

Een bearmarkt komt vaker voor in een recessie dan onder normale omstandigheden. Doordat een cryptomunt negatief in het nieuws was of omdat beleggers liever een andere valuta kiezen. Hierdoor blijft de koers laag of blijft deze zelfs dalen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende cryptomunten op de markt. Naast Bitcoin zijn er nu meer dan 10.000 altcoins, die liquiditeit verdelen over al deze cryptocurrencies.

De term: Bearmarkt

In een bearmarkt wordt de vergelijking gemaakt met een beer. Een beer vangt zijn prooi door met zijn klauwen naar beneden te slaan. Dit staat symbool voor de dalende prijs.

Hoe herken je een bearmarkt?

De kenmerken:

 • De prijzen blijven dalen
 • Er is veel angst en onzekerheid op de markt
 • Prijzen dalen bij slecht nieuws
 • Prijzen blijven stabiel bij goed nieuws (of stijgen slechts licht)
 • Mainstream media praat negatief over cryptomunt of praat er helemaal niet over

conclusie

Je hoopt altijd dat je investering in crypto zoveel mogelijk waard zal zijn nadat je het hebt gekocht. Helaas is dit niet altijd het geval. Het is vaak gissen wat de prijs van een munt zal doen.

Als je goed leest, goed onderzoek doet én in de juiste munten investeert, dan zou het goed moeten komen.

Echter is er altijd een risico, dat je geld kan verliezen. Wil je beleggen in crypto? Zorg er dan voor dat je het doet met geld dat je kan missen.