Je zult het in de afgelopen jaren waarschijnlijk al wel een flink aantal keren zijn tegengekomen; Bitcoin. Dat is ook niet vreemd, het is namelijk al sinds de opkomst van de cryptocurrency met kop en schouders de grootste en meest waardevolle van allemaal. Maar los van alle verhalen die je mogelijk hebt gehoord, kan het zijn dat je eigenlijk nog niet helemaal weet wat het allemaal precies inhoudt.
Inhoudsopgave
Wat is Bitcoin?
Alles heeft een begin en dat geldt ook voor cryptocurrency. Bitcoin is de allereerste crypto, waarbij de blockchain technologie werd toegepast. Bitcoin biedt de mogelijkeid om betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een centrale macht. Het is net zo decentraal als het internet zelf.
Wij gaan jou in dit artikel meenemen langs alle belangrijke punten op het gebied van Bitcoin. Hieronder vind je een korte video van wat BTC is en hoe het werkt
De geschiedenis van Bitcoin
Het kan zijn dat je in de loop van de jaren bij de naam Bitcoin, ook de term blockchain hebt gehoord. Een blockchain is namelijk een soort database dat gebruikt wordt om transacties in op te slaan. Dit kan gaan van contracten tot cryptocurrency.
Deze informatie wordt versleuteld en opgeslagen in de blockchain, zonder dat er een tussen partij aan te pas hoeft te komen. Elk blokje bevat informatie die door is gekomen van het vorige blokje. Dit resulteert in een lange ketting aan informatie die niet te breken is.
Het concept stamt af uit 1998 en is ontwikkeld door Wei Dai op een mailinglist van Cypherpunks. Echter werd het concept in 2009 geïmplementeerd als open source software door Satoshi Nakamoto.
De eerste block van de opvolgende blockchain is op 3 januari 2009 gemaakt en wordt ook wel het ‘genesis blok’ genoemd. De eerste paar blokken hadden nog geen andere transactie los van de standaard 50 BTC (afkorting van Bitcoin).
Op 22 mei 2010 kwam hier echter verandering in toen de eerste aankoop met Bitcoin werd gedaan in de vorm van twee pizza’s tegen een betaling van 10.000 BTC. Hiermee was het hek van de dam. Bijna een jaar later, in april van 2011, bereikte de Bitcoin voor het eerst een waarde van $1,-. Vervolgens zag het product een snelle stijging van $10 in juni 2011, $100 in april 2013, $1000 in november 2013 en bleef zelfs doorstijgen tot wel $20.000 in december 2017.
Na dat magische moment zag de munt in 2018 voor het eerst een daling sinds zijn klim naar de top met als dieptepunt het begin van 2019, toen de munt rond de $4000 lag. Dit was slechts een dipje. De klim wordt al snel weer ingezet en de munt weet zichzelf weer flink omhoog te werken in de maanden daarna.
Bitcoin Koers
Wie is Satoshi Nakamoto?
Bitcoin is in onze tijd allang niet meer weg te denken. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het tegenwoordig met Bitcoin betalen. Maar wie is eigenlijk deze Satoshi Nakamoto, die het genesis blok van de blockchain van Bitcoin heeft gegenereerd?
De naam doet je waarschijnlijk denken aan een hele slimme Japanse zakenman, die op de goede tijd op de goede plek was. Dat is ook niet gek. Veel mensen geloven namelijk dat dat het geval is. Echter is het nooit 100% achterhaalt wie deze persoon precies is en is de naam een pseudoniem. Sterker nog, het is niet eens duidelijk of het gaat om één enkel of een meerderheid van personen.
Dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn voor Satoshi Nakamoto is wel duidelijk. Wat we echter wel weten is dat de entiteit achter deze pseudoniem, of dat nou een of meerdere personen zijn, achter het open source maken van de blockchain zit en het eerste blok gemaakt heeft. Beter bekend als het genesis blok.
Aantal Bitcoins
Als je gehoord hebt van Bitcoins dan zal je ongetwijfeld op de hoogte zijn van het proces minen. Dit is eigenlijk het vastleggen van transacties binnen de blockchain. Als beloning kun je kans maken op nieuwe Bitcoins. Het minen kost echter zelf al een behoorlijke duit.
Je moet immers beschikken over een goede computer en verbruikt erg veel energie. Maar denk niet dat er oneindig gemined kan worden. Er is namelijk een maximum aantal Bitcoin dat bestaat, 21 miljoen. Van deze 21 miljoen zijn er inmiddels meer dan 18 miljoen uitgegeven, wat betekend dat er nog 3 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden en kunnen worden uitgegeven.
Ondanks dat het in de afgelopen jaren hier dus heel snel mee is gegaan denken veel experts dat het toch meer dan 100 jaar zal duren totdat alle Bitcoin gemined en gespendeerd zijn. De huidige prognose van dit is namelijk rond het jaar 2140.
Bitcoin als betaalmiddel
Je weet inmiddels dat Bitcoin een zogeheten cryptocurrency is. Het woord currency kennen we natuurlijk uit het Engels en betekend valuta. Het is dus vrij logisch dat je kunt verwachten dat je dan ook met jouw Bitcoin kunt betalen, toch? We gaan terug naar de eerste helft van de jaren ’10.
Bitcoin is geboren en er zit een stijgende lijn in. Maar toch is het een nog redelijk onbekende valuta en werd toen des tijd niet snel geadapteerd door bedrijven en winkels als een betaalmiddel. Echter zien we in de laatste helft van de jaren ’10 hier een verandering in.
Grote bedrijven als Microsoft, Apple en Tesla hebben spontaan vertrouwen gekregen in cryptocurrencies. Dit betekende dat de Bitcoin, als koploper, veel meer geloofwaardigheid kreeg. Deze geloofwaardigheid resulteerde in steeds meer winkels en bedrijven die geloven in de crypto. Je ziet dus dat tegenwoordig steeds meer bedrijven Bitcoin accepteren als betaling. Je kunt tegenwoordig zelfs bij verschillende restaurants, zoals Subway en Burger King betalen met Bitcoin.
Toekomst van Bitcoin
De Bitcoin staat inmiddels op een van zijn hoogste punten sinds de oprichting. We beginnen als maatschappij immers steeds meer in te spelen op deze digitale manier van betalen. Echter is het niet altijd een stijgende lijn geweest. Er zijn verschillende momenten geweest in de geschiedenis van de munt dat zijn waarde spontaan gehalveerd werd.
Dit klinkt wat zorgwekkend, maar dit is in de software geprogrammeerd. Dit zou ervoor moeten zorgen namelijk dat het voor mensen aantrekkelijker wordt om te beginnen met het minen van nieuwe Bitcoin. Dit zorgt ervoor dat de toekomst er de komende tijd erg rooskleurig uitziet voor de munt.
Als je kijkt naar de momenten dat de halvering is toegetreden dan zie je daarna vooral gebeuren dat de waarde ineens omhoog gaat. Door deze stijging zijn er veel experts die verwachten dat de munt op een astronomische hoogte van boven de €300.000 zal zitten.
Los van het feit dat dit alleen al een erg indrukwekkende hoogte is, zal het ook de hoogste meting zijn die een crypto currency ooit heeft gehad. Dus schrik niet als je geïnvesteerd hebt in Bitcoin en de koers gaat ineens naar beneden. Dit zal uit eindelijk erg positief voor jou uitpakken.
Instappen in Bitcoins
Het kan zijn dat je na dit hele verhaal zelf eigenlijk wel nieuwsgierig bent geworden en aan de slag wilt gaan met Bitcoin. Eigenlijk ook niet heel gek, je kunt er namelijk best een leuk zakcentje uit slaan! Maar voordat jij plezier kunt halen uit jouw Bitcoin moet je natuurlijk wel eerst beginnen bij het begin.
Je kunt jezelf gemakkelijk aanmelden bij een site zoals Bitvavo of Bitcoinmeester om een munt aan te schaffen. Het voordeel aan deze sites is dat je een platform hebt waarop je meerdere crypto‘s kunt kopen en verkopen. Er is een online wallet inbegrepen en je kan de actuele stand van de huidige koersen van de crypto‘s volgen. In je online wallet komen jouw Bitcoin en eventuele andere altcoins terecht. Investeren in crypto is erg makkelijk.
Let er wel op dat als je investeert in Bitcoin dat de koers kan variëren. Net als met elke vorm van een investering is het dus mogelijk om geld te verliezen. Het is daarom verstandig om goed de koers in de gaten te houden.
Conclusie
Bitcoin is een onderdeel van onze wereldeconomie, daar kan niemand omheen. De elektronische munteenheid is uitgegroeid van een concept aan de hand van een idee van een mailinglist tot een absolute grootmacht. Hierdoor kan het goed zijn dat het investeren en verdiepen hierin een erg aantrekkelijke en simpelweg slimme zet is.
Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het tegenwoordig kopen met Bitcoin. Van de eerste gekochte pizza’s tot aan huizen, jachten en auto’s, Bitcoin gaat de komende jaren meer en meer meedraaien met ons normale leven.